Ooit gehoord van een zinktekort? Je bent er waarschijnlijk niet elke dag mee bezig en hoewel we er maar zo’n 7 mg per dag van nodig hebben, is het mineraal zink toch echt onmisbaar voor een gezond lichaam. In Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety wordt zink zelfs als een van de belangrijkste spoorelementen in ons lichaam genoemd.

Hoe merk je een tekort aan zink?

Zink is nodig voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van lichaamscellen en een goede werking van het immuunsysteem. Zink is op meerdere gebieden hartstikke belangrijk voor je gezondheid, dus de gevolgen van een tekort zullen niet snel onopgemerkt aan je voorbijgaan. De volgende symptomen duiden op een mogelijk tekort aan zink:

8 signalen van een mogelijk zinktekort

1. Je buik is constant van streek

Zink helpt zo’n 100 verschillende enzymen in ons lichaam die betrokken zijn bij verschillende processen, waaronder de spijsvertering. Een tekort aan het mineraal zorgt ervoor dat het lichaam eten niet goed kan verwerken en moeilijker voedingstoffen kan opnemen.

Symptomen als misselijkheid, overgeven of diarree worden soms verward met bijvoorbeeld een glutenallergie, maar dit zou ook een signaal kunnen zijn van een zinktekort. Heb je hier last van, dan kun je extra schelpdieren en yoghurt eten, vanwege hun relatief hoge zinkgehalte, om te kijken of het verdwijnt.

2. Genezing duurt langer dan normaal

Als je dagen na je workout nog spierpijn hebt of zonder duidelijke reden ineens meer blauwe plekken dan je lief is, let dan even goed op. Een zinktekort vertraagt namelijk de genezing van lichaamsweefsel. Mocht dit proces langer duren dan normaal, dan zou een zinktekort dus de boosdoener kunnen zijn.

3. Je smaak- en reukzintuig verslechteren

Zink is cruciaal voor het functioneren van je smaakperceptie. Mocht je het idee hebben dat je minder snel iets proeft, dan zou dat één van de symptomen kunnen zijn van een zinktekort(en niet aan je kookkunsten, pfhew!).

4. Je bent vaak ziek

Negeer geen griepje die maar niet weg lijkt te gaan. Een tekort aan zink kan een slechtere weerstand veroorzaken. Krik je zinkniveau op peil door voldoende rood vlees, kaas, zilvervliesrijst of havermout te eten.

5. Je ogen hebben een eeuwigheid nodig om te wennen aan het donker

Wanneer je in een donkere bioscoopzaal komt of gaat lasergamen, hebben je ogen altijd even tijd nodig om te wennen aan het donker. Bij mensen met nachtblindheid duurt dit nog langer. Dit heeft doorgaans te maken met een tekort aan vitamine A. De link met een tekort aan zink: zink is nodig om vitamine A uit de lever te kunnen halen, zodat het z’n werk kan doen. Aha!

6. Je hebt concentratieproblemen

Er blijkt een verband te zijn tussen een tekort aan zink en onrust (je kunt met geen mogelijkheid stilzitten) en een slecht concentratievermogen. Mocht je hier zonder duidelijke reden ineens meer last van hebben, dan is een extra beetje zink wellicht het proberen waard.

7. Je broek zit ineens wat strakker of losser

Wanneer je te weinig zink in je lijf hebt, kan het lastiger zijn om af te vallen. Zink draagt namelijk een belangrijke bijdrage aan het in werking houden van je stofwisseling. En je wilt een goede stofwisseling, aangezien dit bepaalt hoe snel calorieën en voedingsstoffen worden verwerkt om je lichaam draaiende te houden. Maar dit kan er ook voor zorgen dat je afvalt. Dit komt doordat een tekort aan zink zorgt voor een vertraagde spijsvertering, waardoor je een verminderde eetlust kunt krijgen. Gelukkig heb je maar weinig zink nodig (vrouwen die borstvoeding geven hebben 11 milligram per dag nodig): eet extra veel noten en zaden.

8. Je hebt last van broze nagels

Zink is nodig voor de opbouw van eiwitten, waaronder de eiwitten die je nagels nodig hebben om gezond te zijn. Een onderzoek toont aan dat een zinktekort niet alleen de groeisnelheid van je nagels in de weg kan zitten, maar dat het ook broze nagels kan veroorzaken. Oei!

Kun je zomaar zink slikken?

Je kunt gemakkelijk voldoende zink uit een uitgebalanceerd dieet halen. Het slikken van zink heeft dan ook vooral baat bij mensen met een gediagnosticeerd zinktekort of mensen die risico lopen, zoals vegetariërs, veganisten en personen met bepaalde medische aandoeningen. Overweeg jij toch zinksupplementen? Let dan wel een beetje op. Volgens onze collega’s van Men’s Health is een zinkvergiftiging bijna uitsluitend afkomstig van supplementen. En dat is geen pretje.

Te veel zink kan braken, slechte eetlust, maagpijn, hoofdpijn en diarree veroorzaken én er kan een tekort aan koper of ijzer ontstaan. Het is ook belangrijk om met een arts te praten over welke medicijnen je gebruikt voordat je met een zinksupplement begint, omdat het op sommige medicijnen een effect kan hebben.

In Nederland zijn er geen gevallen van een zinktekort bekend. Vermoed je toch een mogelijk zinktekort en/of blijven de symptomen aanhouden? Er zijn online verschillende testen beschikbaar die een zinktekort kunnen aantonen, maar ga vooral even langs de huisarts; die kan je meer duidelijkheid bieden.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?