Alternatieve therapieën: wat is het en wat zou het moeten doen?

Health


Ooit gehoord van cupping? Of van een mesoloog?

Op het gebied van geneeskunde heb je de alom bekende reguliere geneeskunde, maar er zijn ook alternatieve geneeswijzen als acupuctuur, bioresonantie en meer. Weleens gehoord van deze alternatieve therapieën, maar geen idee wat het nou precies inhoudt? Voilà, een opsomming.
   
Goed om te weten: we lichten slechts de therapieën toe, zodat jij er mee kunt doen wat je wilt. Er kleeft geen mening aan en al helemaal geen advies.
  

Acupunctuur 

Een Oosterse geneeswijze die gebruik maakt van meridianen en naaldjes. Heus niet zoals je in de reclames weleens ziet (waarbij iemand dan gemiddeld 500 naaldjes in z’n rug heeft waarna het brand-alarm afgaat…), maar ietsie-pietsie naaldjes waarvan je er vaak maar zo’n vijf tot tien in je lijf geprikt krijgt. Er zijn verschillende vormen van acupunctuur: klassieke acupunctuur, traditionele acupunctuur, elektro-acupunctuur en meer. De naalden zouden de verstoringen in de energiebanen (meridianen) op een positieve manier beïnvloeden. Acupunctuur wordt vaak ingezet bij hormonale disbalansen, (rook)verslavingen en hooikoorts.
  
>> Dit is wat je moet weten over acupunctuur
  

Bioresonantie 

Deze therapie richt zich op de zelf genezende kracht van het lichaam. Met vijf punten zit je verbonden aan het bioresonantie-apparaat dat je lichaam doormeet op blokkades, verzwakte organen of allergieën. Het apparaat zou frequenties uitzenden die het lichaam stimuleren om zichzelf te genezen. Daarnaast kan de therapeut wat hulpmiddelen voorschrijven in de vorm van supplementen.
  

Cupping 

De methode hierachter lijkt op de methode achter acupunctuur, maar hier komen geen naalden aan te pas. Wat dan wel? Een soort cups of glazen stolpje dat met een vacuümpompje op een acupunt wordt geplaatst. Door het vacuüm-effect worden de spieren en het bindweefsel gestimuleerd. Cupping wordt vaak gebruikt bij spierklachten of om de bloedsomloop te stimuleren.
  

Mesologie 

In de mesologie worden verschillende geneeswijzen gecombineerd: de traditionele Chinese geneeskunde, ayurveda, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en kruidengeneeskunde met de wetenschappelijke benadering van de reguliere geneeskunde. Ook hier wordt het lichaam doorgemeten op allergieën en bijvoorbeeld eventuele tekorten. De behandelend mesoloog stelt dan een plan op met supplementen of een bepaald dieet met als doel om het lichaam te versterken zodat er uiteindelijk geen supplementen meer nodig zijn.
  
>> Hoe kwam zwemmen Michael Phelps aan die rode vlekken op z'n lichaam?

Ayurveda 

Je hebt vast weleens gehoord over Ayurveda. Maar wat het nu precies is? Het is een Hindoeïstische gezondheidsleer uit India en werkt met drie dosha’s (vata, pitta en kapha). Elke dosha heeft bepaalde eigenschappen (van stressgevoelig tot een langzame stofwisseling en van een droge huid tot snel angstig en bezorgd). Aan de hand van de dosha’s moet volgens de Ayurveda op een bepaalde manier gegeten worden (weinig hitte vs veel hitte, bijvoorbeeld). Ook draait het in de Ayurveda om de connectie tussen lichaam en geest. In de Ayurvedische praktijken wordt veelvuldig gebruikgemaakt van geneesmiddelen op basis van kruiden (zoals kurkuma) en mineralen.
  

Orthomoleculaire therapie 

In de orthomoleculaire therapie draait het om de juiste balans tussen alle vitamines en mineralen. In deze vorm van alternatieve geneeswijze wordt het lichaam gevoed met pure voedingsmiddelen met veel mineralen en vitaminen en worden producten van lichaamsvreemde stoffen zoveel mogelijk vermeden om afweerreacties in het lichaam te voorkomen.
  

Chiropractie 

In de chiropractie wordt gekeken naar wervelkolom met de overtuiging dat de algehele gezondheid hierdoor beïnvloed wordt. Er wordt op een holistische manier naar het lijf gekeken. Een behandeling houdt vaak een correctie in de wervelkolom in door middel van een manuele handeling. In België, Engeland, Zwitserland en de Scandinavische landen valt chiropractie onder de reguliere geneeskunde.
  

Er zijn uiteraard nog meer alternatieve therapieën. Heel veel meer. 
  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Wij gingen uit de kleren en jullie met ons. Het resultaat: The Women’s Health Global Naked Survey.
Dit moet je weten voor je een nieuwe lading probiotica aanschaft.
6 ervaringsdeskundigen delen hun geheim om niet ziek te worden.
Hoe vaak ga jij naar het toilet voor number 2?
Vandaag is het de allereerste Wereld Eczeem Dag. Een dag die WH redacteur Gabrielle broodnodig acht. Die verdraaide kl*teziekte wordt namelijk een partij onderschat, zo vindt ze. Dit moet je weten over eczeem.
Wat is eigenlijk de reden van zo'n spastisch ooglid en wat kun je ertegen doen?