Skip to Content

Checklist: hoe goed is jouw poep?

Je ontlasting vertelt je veel over je gezondheid.

checklist-poep
Getty Images

Ja, poep is vies, en we praten er niet graag over. Maar vaker achterom kijken kan zelfs je leven redden. Daarom is het belangrijk om regelmatig je ontlasting te controleren. Wat is nou eigenlijk goede poep?

>> 3 signalen dat je te weinig vezels binnenkrijgt

>> 8 redenen waarom je niet kunt poepen

1

Hoe hard?

Hoe goed is jouw poep
Getty Images

Om de kwaliteit van de ontlasting te beoordelen gebruiken de artsen de Bristol scale. De schaal gaat van 1 tot 7, waarbij 1 staat voor verstopping (obstipatie) en 7 voor diarree. Daartussen zit van alles. Immunoloog Eric Claassen legt uit: ‘Sommige mensen voelen zich goed bij een score van 2, en sommige mensen hebben bijna altijd diarree. Als je altijd hetzelfde hebt en je daar prima bij voelt, kan het gezond zijn. Maar als het plotseling afwijkt, dan is het misschien niet goed. In feite is poep een soort spiegel van de ziel en het lichaam. Als je slecht in je vel zit, is je ontlasting vaak ook anders dan normaal. Het is belangrijk dat je weet bij welke score op de Bristol scale je je lekker voelt. Voel je je niet goed, dan moet je er iets aan veranderen. Bijvoorbeeld met voeding (meer vezels) of door meer te sporten.

2

Hoe vaak?

Hoe goed is jouw poep
Getty Images

"Twee keer per dag je tanden poetsen is een goede richtlijn, maar voor de frequentie van de stoelgang bestaat geen gouden standaard. ‘De frequentie is voor iedereen anders. Er zijn mensen die maar een keer in de vier dagen gaan en weer anderen gaan twee keer per dag. Ook hier geldt dat het niet uitmaakt, zolang je goed in je vel zit. Als je merkt dat de frequentie verandert en dat het samen gaat met een andere verandering, ga dan naar de huisarts,’ aldus Claassen."

3

50 shades of brown

Hoe goed is jouw poep
Getty Images

Ontlasting kan verschillende kleuren hebben. Elke tint is goed, zolang het maar een vorm van bruin is. Claassen: ‘De kleur kan variëren. Als je veel bladgroente eet, kan de ontlasting groenig worden. De zwarte ondertoon in ontlasting is afkomstig van dode rode bloedcellen. Dat is normaal. Rode bloedcellen gaan zo’n dertig dagen mee en worden via de ontlasting afgevoerd. Als je ontlasting echt zwart en teerachtig is, moet je wel naar de huisarts. Het kan zijn dat je ergens een bloeding hebt. Hetzelfde geldt voor witte poep. Dat duidt op een probleem met de gal of de lever.

Rode ontlasting is normaal als je bietjes hebt gegeten. Maar bij bloed in de ontlasting moet je altijd naar de huisarts gaan. De oorzaak kan iets relatief onschuldigs zijn, zoals een kloofje in de anus of een aambei. Het bloed is dan vaak helderrood en zit vooral aan de buitenkant van de ontlasting. Maar het kan ook darmkanker of een voorstadium daarvan zijn. En als je veel reist, zou je een darminfectie kunnen hebben, bijvoorbeeld een parasiet of een amoebe. Het is in ieder geval niet handig om zelf de diagnose te stellen. Stel dat het nu toch geen aambei is...’

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Welke extraatjes krijg je erbij?

Hoe goed is jouw poep
Getty Images

De binnenkant van de darmen is bekleed met een laagje slijm. Er zit dan ook altijd wat slijm in de ontlasting, maar het is volgens Claassen niet de bedoeling dat het zichtbaar is. ‘Als er wit slijm om je poep heen zit, dan is de binnenkant van de darm aan het loslaten. Op zich is dat een normale en nuttige reactie op een aanval van bijvoorbeeld een virus. Het lichaam reageert op die aanval door cellen los te laten. Na twee of drie dagen moet het echter wel stoppen. Dus heb je continue slijm bij je ontlasting, ga dan naar de huisarts.’

Zie je etensresten in je ontlasting? Simpel, dan kauw je niet goed. ‘Op een handje pinda’s moet je bijvoorbeeld zo’n 30 keer kauwen. Pas dan kun je alle voedingstoffen die erin zitten opnemen. Mensen eten veel gedurende de dag en vaak ook veel te gulzig. Neem de tijd om te eten.’

5

Heb je een opgelucht gevoel?

Hoe goed is jouw poep
Getty Images

Het is de bedoeling dat je opgelucht bent als je naar de wc bent geweest. Er zijn volgens Claassen ook mensen die altijd het gevoel hebben dat de darm niet helemaal leeg is. Als je dat herkent dan kan het zijn dat je je techniek moet aanpassen. Claassen: ‘Probeer rechtop te zitten, dus niet voorover gebogen. Zorg ervoor dat je rug en benen een rechte hoek vormen. Leer ‘trots’ te poepen. De evacuatie verloopt dan makkelijker.’ Poliepen of tumoren in de endeldarm kunnen trouwens eveneens valse aandrang veroorzaken. Ga dus ook met dit probleem naar de huisarts.

Bron: Men’s Health

Meer van Women's Health
 
preview for Voeding - Dynamic

Feiten & fabels

vrouw giet water met citroen in een glas

Feit of fabel: water met citroen is supergezond

een glas havermelk

Havermelk is hot, maar is het ook gezond?

Avocado Toast met lijnzaad

Is gebroken lijnzaad beter dan de hele variant?

various kinds of vegan protein sources

Plantaardige eiwitten: top 20 producten

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder