Misschien is het je wel eens opgevallen op vakantie in Italië, dat na het eten veel locals een wandelingetje maken. Vaak niet alleen, maar met hele families gaan ze de straat op om al genietend van een ijsje mensen te kijken en bekeken te worden. Deze sociale aangelegenheid wordt de ‘passeggiata’ genoemd en kan na elke maaltijd worden ingezet. Maar de passeggiata is niet alleen voor gezelligheid en plezier, het is ook een heel goede manier om de koolhydraten van de net gegeten pasta te verbranden.

Waar is het goed voor?

Volgens een studie uit de Journal Diabetes Care blijkt dat drie keer 15 minuten lopen op een dag het risico op diabetes verkleint. Een after-dinner wandeling reguleert de bloeddruk. Drie keer 15 minuten op een dag is even effectief als één keer 45 minuten lopen. Het werkt niet alleen goed voor je lichaam, maar het geeft je ook even een oppepper om af en toe een frisse neus te halen! Zo kom je op nieuwe inzichten, verlaag je je stress level en ook is een korte wandeling goed voor je lijf.

Het heeft ook nog veel voordelen als je na het avondeten een passeggiata loopt: je ontspant je lijf en de zon die langzaam ondergaat zorgen ervoor dat je lichaam signalen ontvangt dat het avond is, waardoor je s’ avonds beter in slaap valt. De wandeling stimuleert je spijsvertering en stofwisseling en tempert de stijging van insuline zónder dat het als een workout voelt.

Hoe begin je ermee?

Het beste is om de passeggiata deel uit te laten maken van je dagelijkse routine. Dus het is beter om na het eten de televisie nog even uit te laten en eerst een kwartiertje naar buiten te gaan. Voeg daar na een paar weken ook een korte wandeling aan toe in de ochtend, na de lunch en als het lukt ook in de middag.

De passeggiata kan een aanvulling zijn op je andere workouts. Het zorgt voor minder stress, een lagere bloeddruk én even tijd voor jezelf!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?