Voor als je wilt weten wat je te wachten staat: een overzicht van de veranderingen in je menstruatie naarmate je ouder wordt.

Je menstruatie in je twintiger jaren

Als je het grootste deel van je tienerjaren last had van een onregelmatige cyclus, je-weet-wel de ene keer ben je te vroeg en de andere keer veel te laat, dan hebben we goed nieuws voor je: vanaf je twintigste wordt je menstruatie waarschijnlijk wat voorspelbaarder. Volgens arts Laurent Streicher is het heel normaal dat jonge meisjes niet zo regelmatig ovuleren. Het nadeel van die regelmatige cyclus is dan helaas wel weer dat je meer last krijgt van pijnlijke borsten, buikkramp en PMS.

Een andere belangrijke menstruatieverandering die in je twintiger jaren voorkomt heeft te maken met anticonceptie. Dit is namelijk vaak het moment dat veel vrouwen beginnen met anticonceptie. En dat zal waarschijnlijk leiden tot veranderingen in je cyclus. Denk: een lichtere en meer regelmatige menstruatie, minder buikkrampen en verminderde PMS-symptomen.

In feite kan hormonale anticonceptie er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. Ook de pil kan bijvoorbeeld voorkomen dat je menstrueert, als je hem door blijft slikken.

Je menstruatie in je dertiger jaren

'Meestal is je menstruatie in dit decennium redelijk voorspelbaar en regelmatig', zegt dr. Streicher. Wel kan het zijn dat er wat verandert, omdat je zwanger wordt. Je weet natuurlijk dat je even niet menstrueert als je zwanger bent, maar wist je ook dat die na de bevalling soms tot zes maanden uit kan blijven?

Dit komt omdat de hormonen die de borstvoeding verzorgen, de hormonen die de menstruatie regelen remmen. In theorie zou je dus niet ongesteld moeten worden zolang je volledige borstvoeding geeft. In de praktijk kan dit nog weleens anders uitpakken. Daarnaast geeft niet iedere vrouw borstvoeding.

Je menstruatie in je veertiger jaren

Rond je 40e kom je in de zogenaamde pre-menopauze. Vijf tot tien jaar vóór je laatste menstruatie begint je lichaam namelijk al te veranderen. Dan wordt er minder van de hormonen oestrogeen en progesteron vrijgegeven, waardoor je last kunt krijgen van opvliegers en stemmingswisselingen.

Als je dichter bij de menopauze komt, wordt het ook vaak lastiger om te bepalen wanneer je weer ongesteld wordt. De tijd tussen je menstruaties kan langer of korter worden. Maar ben je eenmaal ongesteld geworden, dan kan dat best heftig zijn. Schrik niet: bloedingen kunnen soms wel weken duren. Dit komt doordat je eierstokken nu onregelmatiger hormonen gaan aanmaken, waardoor meer slijmvlies opgebouwd wordt in de baarmoeder, dat er tijdens je menstruatie uit moet.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?