Net als je bed alleen voor slapen (vooruit: en seks, hoewel dat ook príma op andere plekken kan) is bedoeld, zou je het toilet alleen moeten gebruiken om te poepen, plassen en overgeven. De wc is geen telefooncel en ook geen bieb. Misschien is het toch een beter idee om je telefoon buiten het kleine kamertje te houden en je krantje en boek weer ouderwets in je luie stoel te lezen.

Waarom je niet langer dan een kwartier op de wc moet zitten

Poepen zou namelijk geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt. Als je aandrang om te poepen er niet is, ben je wellicht geneigd om te duwen en persen om de boel voor elkaar te krijgen. En dat kan weer leiden tot de ontwikkeling van aambeien.

Ook kan het lezen van de krant of het scrollen door je Instagram-feed op het toilet je uit je ‘poepmodus’ halen. Dit is waarom: de darmperistaltiek – voortstuwende, ritmische samentrekkingen die je stoelgang door je darmen duwen, zorgt voor aandrang.

Als je stoelgang eenmaal de rectum heeft bereikt, voel je de aandrang om te gaan, legt dokter Thorkelson uit. Als je niet gaat wanneer je aandrang voelt, kun je een proces ervaren dat omgekeerde darmperistaltiek heet, dan trekt je stoelgang zich lichtjes terug in je darm, zegt hij. Daardoor kan het moeilijker worden om te poepen. “Je darmen trekken wat vocht uit je stoelgang, wat bij kan dragen aan constipatie,” voegt hij toe.

Poepen tot je een ons weegt

Hoe harder en droger je stoelgang, hoe moeilijker het je lichaam uit te krijgen is. Dus als je aandrang weg is, ga dan van het toilet en wacht tot je de volgende golf voelt opkomen – dit kan een paar uur duren. Dit hele euvel kan plaatsvinden als jij je poepsessie begint met iets dat afleidt van dat waarvoor je eigenlijk het toilet bezoekt.

Je normaal gesproken meer dan 10 à 15 minuten nodig hebt om te poepen, kan het een teken zijn dat er iets aan de hand is, zegt dokter Thorkelson. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door iets ‘simpels’ als stress, waardoor de darmperistaltiek vermindert en je darmbewegingen worden vertraagd. Plus: als je stress ervaart focust je lichaam meer op gedragingen die je zullen helpen overleven, snel poepen is daar niet één van.

Veel tijd op het toilet doorbrengen kan ook een teken van constipatie zijn, dus zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt, zegt dokter Thorkelson. Streef naar 38 gram vezels per dag. Het Voedingscentrum sluit zich daar ook bij aan met een advies van 30 tot 40 gram vezels per dag.

Supplementen (maar wel met mate)

Je zou je dokter ook kunnen vragen om magnesiumsupplementen, waardoor de darmen ontspannen en alles wat soepeler gaat. Als je echt geen oplossing tegen je volle darmen weet, kun je ook terugvallen op laxeermiddelen. Gebruik deze wel met mate en echt alleen wanneer het nodig is, bijvoorbeeld als je al twee dagen niet naar het toilet kunt.

Heb je een snelle fix nodig? Koffie kan helpen doordat het de darmsamentrekkingen helpt stimuleren, geeft een onderzoek in The Scandinavian Journal of Gastroenterology aan.

Bron: Men's Health en het Voedingscentrum

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?