Het is weer zover: de zomertijd loopt zaterdagnacht op zijn einde en we gaan de wintertijd weer in. En omdat je waarschijnlijk elk jaar weer moet nadenken welke kant die wijzer dan ook alweer opgaat, geven we je alvast een opfrisser. De klok gaat om 3 uur ’s nachts een uurtje achteruit (van 3 uur naar 2 uur). Dat betekent dat we een uurtje extra hebben en dat is eigenlijk ook de 'gewone' tijd. Het ’s ochtend dus eerder licht en ’s avonds ook weer eerder donker. Maar wat doet dit allemaal precies met je lichaam?

Biologische klok

Bij het wisselen van zomer- of wintertijd raakt je biologische klok een beetje in de war en daar kun je best last van hebben. Sommige mensen hebben een jetlegachtig gevoel, last van slapeloosheid of voelen zich zelfs een beetje down. We hebben allemaal een biologische klok, oftewel de nucleus suprachiasmaticus. Dit ingebouwde klokje geeft aan wanneer je wilt slapen, wakker worden of eten en wordt aangestuurd door de hypothalamus. Hét regelcentrum in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de afgifte van bepaalde hormonen, je bloeddruk en je lichaamstemperatuur.

Slaap-waakritme

Niet alleen je bloeddruk en lichaamstemperatuur, maar ook je slaap-waakritme wordt geregeld door de hypothalamus. Als het donker wordt ’s avonds geven de cellen in de hypothalamus een seintje aan de pijnappelklier, die meteen begint met melatonine aanmaken. Dat stofje maakt je moe en slaperig. Als het weer licht wordt ’s ochtends krijgt de pijnappelklier weer een seintje en stopt het met melatonine aanmaken: je wordt wakker.

Het verzetten van de klok zorgt ervoor dat je biologische klok niet gelijk loopt met onze sociale klok. Een grote geruststelling: de meeste mensen zijn daar snel weer aan gewend. Als je er meer moeite mee hebt, kun je dat opvangen door zoveel mogelijk in het daglicht te zijn. Je lichaam gaat daardoor meer cortisol en dopamine aanmaken, die weer zorgen voor een verhoging van je lichaamstemperatuur en bloeddruk. Resultaat: meer energie! Ook kun je bijvoorbeeld op de zaterdagavond 1 uur later naar bed gaan, zodat je zondagochtend op de normale tijd wakker wordt.


Bron: Rijksuniversiteit Groningen, slaapcentrum slingeland

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?