Topzorg voor je gebit

De snelste en makkelijkste manier om van een slechte adem af te komen is een goede mondverzorging. Gaatjes, tanderosie en tandvleesontsteking zijn in veel gevallen de oorzaak van een vieze geur uit de mond, zegt parodontoloog Sally Cram. Poets 2 keer per dag je tanden en flos dagelijks minstens 1 keer om opgehoopte tandplak en bacteriën op je tanden en onder het tandvlees te verwijderen. Laat je tandarts 2 keer per jaar je gebit controleren. Je kunt je gebit daarnaast ook professioneel laten reinigen door een mondhygiënist. Zo voorkom je tandvleesproblemen.

Schone tong

Het vlezige oppervlak van de tong is een broeinest voor schadelijke bacteriën, die vaak de oorzaak zijn van een slechte adem. Negeer dit deel van je mond tijdens het poetsen niet. Ga met een zachte tandenborstel een paar keer langzaam over je tong, van achteren naar voren. Parodontoloog Cram adviseert je dit dagelijks te doen. Afhankelijk van de structuur van je tong – sommige tongen hebben diepe groeven – kan het de moeite waard zijn een tongschraper aan te schaffen, die helpt je tong effectiever schoon te houden. Vraag je tandarts wat voor jou de beste optie is.

Minder suiker

Kauwgom en pepermuntjes verdoezelen een nare mondgeur, maar kauw wel op suikervrije varianten, anders maak je het probleem alleen maar groter. Bacteriën in je mond brengen suiker tot gisting, wat voor onplezierige luchtjes zorgt.

>> Tips om je suikerinname te beperken

>> Zo kom je van je opgeblazen gevoel af

Spoelen maar

Je speeksel bevat beschermende enzymen, die slechte bacteriën helpen doden. Heb je een droge mond, dan krijgen die bacteriën vrij spel, met een vieze mondgeur tot gevolg. Drink dus genoeg water: dat gaat een droge mond tegen en stimuleert je speekselklieren. Slik je medicijnen en is je mond nog steeds kurkdroog nadat je de aanbevolen 8 glazen water per dag naar binnen hebt geklokt? Een droge mond is een bijwerking van sommige medicijnen, zoals pillen tegen een hoge bloeddruk, antihistamine (allergiemedicijnen), antidepressiva en kalmeringsmiddelen. Vraag je tandarts of hij of zij je bepaalde producten kan aanbevelen, zoals mondwater of tandpasta tegen een droge mond of zogeheten speekselvervangers, die het weefsel in je mond vochtig helpen te houden. Is je mond kurkdroog als je wakker wordt, dan heb je mogelijk met je mond open geslapen – bijvoorbeeld door slaapapneu, verkoudheid of een bijholteontsteking. Raadpleeg je huisarts als de klachten aanhouden.

Eet meer brood (bijvoorbeeld)

Een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten kan ook onaangename luchtjes veroorzaken. Althans, volgens onderzoek van de Amerikaanse organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine. De kern van zo'n dieet is ketose, een proces waarbij je lichaam de nodige brandstof voor energie niet uit koolhydraten haalt, maar uit vetvoorraden. Terwijl je lichaam vet verbrandt, hopen chemicaliën zich op in je lijf. Die verlaten je lichaam via je adem. Omdat dit probleem in je maag begint en niet in je mond, kun je er weinig aan doen – behalve je dieet aanpassen.

Tijd voor een theepauze

Thee is gezond: volgens het Voedingscentrum verkleint het de kans op beroertes, vermindert het klachten van het prikkelbare darmsyndroom en kan het zelfs de bloeddruk verlagen. Volgens onderzoek dat werd gepresenteerd op een congres van de Amerikaanse Society for Microbiology kan thee ook helpen tegen een slechte adem. Onderzoek van de University of Illinois in Chicago wijst uit dat polyfenolen, chemische verbindingen die voorkomen in zwarte en groene thee, de groei van 'slechte adem'-bacteriën kan tegengaan. Neem eens een kop gember-citroenthee en zeg maar dag die vieze geur.

Spice it up

Kardemom, een zoete exotische specerijsoort die vaak gebruikt wordt in de Indiase keuken, staat bekend om zijn antibacteriële bestanddelen en wordt daarom al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke mondverfrisser. De kardemomplant bevat grote hoeveelheden cineol, een krachtig ontsmettingsmiddel dat bacteriën doodt en een slechte adem tegengaat. Kauw dus op een paar kardemomzaadjes als alternatief voor pepermunt of kauwgom. Of op venkelzaadjes, ook een kruid dat erom bekendstaat te een slechte adem tegen te gaan.

Naar de dokter

Als je regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaat, alles hierboven hebt geprobeerd en je adem nog steeds de verf van de muur kan laten afbladderen, is het tijd om naar je huisarts te gaan. Een chronisch stinkende adem kan een symptoom zijn van een medische aandoening, zoals diabetes, voorhoofdsholteonsteking, maag-darmaandoeningen of lever- en nierproblemen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?