Waarom je elke dag een avocado moet eten

Health


An avocado a day keeps the doctor away.

Een avocado is waarschijnlijk de populairste vrucht die je bij iedere ‘foodie’ in de keuken gaat vinden. Logisch, want ze zijn niet alleen lekker bij ieder gerecht, maar ook als snack (of taart!), ontbijt, en - ohja - zijn ook nog super gezond! Dit zijn 4 redenen om onze favoriete groene vriend iedere dag op het menu te zetten.
   
    
1. AVOCADO’S VERKLEINEN JE RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN
Avocado’s zijn super vet - letterlijk en figuurlijk. Ze bevatten weinig verzadigde vetten en veel onverzadigde vetten, waardoor ze bijdragen aan een gezond cardiovasculaire systeem. Dit zorgt ervoor dat je slechte cholesterol verlaagt en je goede cholesterol stabiel blijft. Op lange termijn kan het eten van avocado’s zelfs insulinegevoeligheid verminderen. Daarnaast bevat deze heerlijke vrucht nog een krachtige combinatie van voedingsstoffen (bijvoorbeeld kalium en luteïne) en antioxidanten (zoals carotenoïden en fenolen). Deze kunnen ontstekingen voorkomen en zorgen voor een betere doorbloeding.
   
2. AVOCADO’S MAKEN AFVALLEN GEMAKKELIJKER    
Vet eten om vet te verliezen, klinkt tegenstrijdig. Toch helpen avocado’s bij het behoud van een gezond gewicht - tenzij je er meerdere per dag eet natuurlijk. Avocado’s zorgen lang voor een verzadigd gevoel dankzij het hoge vezelgehalte: ongeveer 14g per stuk! Daarnaast is de avocado super goed voor iedereen met een appeltjesfiguur, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat de avocado voor een smallere taille kan zorgen.
  
  

avocado knuffel

    
    
3. AVOCADO’S VERKLEINEN DE KANS OP KANKER
Avocado's geven ons tal van bioactieve stoffen (zoals bladgeel en fenolen), die kunnen helpen bij het voorkomen van kanker. Daarnaast bevat een avocado glutathion. Samen met xanthophyll luteïne kan dit eiwit de kans op mondkanker verlagen. Uit lopende onderzoeken blijkt ook dat avocado’s een mogelijke rol spelen bij het verminderen van het risico op borst- en prostaatkanker. Voor overtuigend resultaat moet hier nog wel meer onderzoek naar worden.
    
4. AVOCADO’S HOUDEN JE OGEN EN HUID JONG   
Wortels zijn goed voor je ogen, dat hebben we allemaal geleerd. Dat komt door de in wortels aanwezige carotenoïden. Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat avocado’s ook veel carotenoïden bevatten. Carotenoïden zijn niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je huid. Het voorkomt veroudering en beschermt tegen de schade van UV-stralingen.
  
  
Lees ook:
>> Je hebt een avocado probleem als..
  
>> Zo bewaar je een halve avocado
   
>> Je gooit waarschijnlijk het gezondste deel van een avocado weg
    

Van witte vlekken tot speciale lakjes.
Waarschijnlijk de meest gezonde koffie ooit!
Ook als je nooit ergens last van hebt gehad.