Over het algemeen beginnen veel mensen de dag met een kop koffie om wakker te worden. Zo’n cafeïneboost zorgt er natuurlijk voor dat je goed van start gaat. Wrong! Het lijkt natuurlijk logisch dat je koffie drinkt op het moment waarop je de cafeïne het beste kunt gebruiken, en dat is waarom we geneigd zijn om dat ’s ochtends te doen voordat we naar ons werk gaan. Maar wat blijkt? Dat is juist het slechtste moment om koffie te drinken!

Huh? Waarom dan?

Ons lichaam maakt cortisol aan, een hormoon wat invloed heeft op je slaap-waakritme, maar ook op je spijsvertering en je afweersysteem. Gedurende de dag maak je niet telkens dezelfde hoeveelheid cortisol aan: je maakt ’s morgens meer aan zodat je makkelijker wakker wordt en ’s avonds minder, om je te helpen om in slaap te vallen. Maar wat je je misschien niet beseft, is dat cafeïne de productie van cortisol in ons lichaam afremt.

Als je ’s ochtends koffie drinkt, wordt je cortisolproductie dus verlaagd door de cafeïne die je binnenkrijgt. De cafeïne zelf heeft dus weinig effect, want door je natuurlijke cortisolproductie wordt je ook makkelijker wakker. De cafeïne vervangt dus eigenlijk de cortisol. Wat het nog erger maakt is dat je lichaam na een tijdje afhankelijk wordt van de ochtenddosis cafeïne en de cortisol niet langer deze taak vervuld. Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend.

Wanneer kan ik dan het beste koffie drinken?

Je kunt het beste koffie drinken op het moment dat het cortisolniveau het laagst is. Hierdoor zul je je energieker voelen wanneer je last hebt van een inzakmomentje. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags of tussen twee uur ’s middags en vijf uur ’s middags liggen. Het zal misschien lastig zijn om de switch te maken, zeker als je lichaam is gewend aan een cafeïneboost ’s ochtends, maar uiteindelijk zul je merken dat je koffie veel meer effect heeft en je veel meer energie ervan zult krijgen. Heb je toch behoefte aan koffie als je opstaat? Probeer dan eens een decafeïne variant.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?