Sad but true: je borsten helpen je nou niet per se bij het rennen van een PR of een betere loophouding. Je borsten kunnen veel invloed hebben op je motivatie en plezier bij het hardlopen. Want zodra ze pijn gaan doen is het geen pretje meer. En dat kun je maar beter voor zijn.

Volgens onderzoek, uitgevoerd tijdens de London Marathon in 2013, gaf 32 procent van de vrouwen aan weleens last te hebben van haar borsten. 17 Procent daarvan kort zelfs de training in vanwege de pijn. Er is ook beter nieuws: onderzoekers blijven onderzoeken hoe we deze pijnen kunnen bestrijden. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe sportbeha's. Deze zeven tips van wetenschappers kunnen je helpen bij het verminderen van pijn in je borsten tijdens het hardlopen.

hardlopenbeginnen
Women's Health NL

1. Pijn in je borsten moet je serieus nemen

Je kunt verschillende soorten pijn ervaren tijdens het hardlopen, maar je borsten horen geen pijn te doen. Een van de grootste veroorzakers van pijn in je borsten is het dragen van de verkeerde sport-bh. Wanneer het niet genoeg ondersteuning biedt kan dat voor veel klachten zorgen. Onderzoekster Andrea Cheville zegt dat het voor vrouwen met grote borsten lastig kan zijn om de juiste ondersteuning te vinden.

2. Je lichaam ondersteunt je borsten niet

'Je borsten worden enkel en alleen bij elkaar gehouden door huid en weefsel,' zegt Andrea Cheville, onderzoekster bij het Cancer Rehabilitation Program van Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, 'Afhankelijk van de grootte van je borsten kan de impact verschillen.' Zorg er dus voor dat je voorgevel door middel van een sportbeha goed op de plek blijft zitten.

3. Ze bewegen meer dan je denkt

Michelle Norris, onderzoeker van Sport and Exercise Science aan de University of Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk, bestudeert de bewegingen van de borst tijdens het sporten en test ondersteunende producten. 'We hebben verschillende testpersonen die allemaal gewillig meewerken. Door middel van 3D-technieken analyseren we de bewegingen van de borst tijdens het hardlopen.' Het onderzoek van Norris laat zien dat borsten een acht-figuur maken tijdens het hardlopen. Borsten die niet goed ondersteunt worden door een sportbeha, kunnen zo’n 15 centimeter op en neer bewegen tijdens het hardlopen.

4. Een goede sportbeha is een must

Een goede sport-bh zorgt voor de juiste ondersteuning tijdens het hardlopen. Hierdoor verminder je de kans dat je last krijgt van je borsten. Ga daarom uitgebreid shoppen voor een goede bh en laat je vooral adviseren in een sportzaak. Elke keer als je een sportbeha koopt weer opnieuw, want in tussentijd kan er van alles aan je borsten veranderd zijn, zonder dat je het in de gaten hebt. Het belangrijkste is dat 'ie lekker zit. Als 'ie tijdens het passen al niet goed zit, gaat het je tijdens het hardlopen gegarandeerd irriteren.

Women's Health Start to Run
Women's Health Start to Run
€ 20 bij Women's Health Shop

5. Je pace bepaalt niet de beweging van je borsten

Uit het onderzoek Sports and Science Exercise bleek dat het voor de impact op je borst niet uitmaakt hoe hard je loopt. 'De borsten van iemand die 10 km/u uur loopt (pace van 6:00) bewegen maximaal, maar dat geldt ook voor dezelfde persoon met een snelheid van 14 km/u (pace van 4:17).'

6. Krimpen ze?

Je borsten krimpen natuurlijk niet van het hardlopen zelf. Als jij je eetpatroon aanpast en je gaat meer bewegen dan kan het zijn dat je vet gaat verliezen, ook rondom de borstpartij. Voor iedereen is het anders, maar helaas zijn je borsten vaak één van de eerste plekken waar vet verdwijnt, blijkt uit het onderzoek van Norris.

7. Een oncomfortabel gevoel is een killer voor je motivatie

Onderzoek uit het lab van Portsmouth laat zien dat pijnlijke borsten ervoor zorgen dat vrouwen hun motivatie verliezen. Norris geeft aan dat je met de verkeerde beha niet meer gaat lopen. Zorg er dus voor dat je borsten je niet in de weg zitten tijdens het hardlopen. Hoe meer ze in de weg zitten, hoe minder jij zin krijgt om door te blijven lopen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?