De wereld ligt aan onze voeten. We reizen de hele wereld over en hebben de keuzes voor het oprapen. We lijken alles te kunnen en de mogelijkheden zijn te over. De prikkels worden in je schoot geworpen. Als je niet oppast ligt je gezicht op de wereld in plaats van de wereld aan de voeten, en ben je letterlijk gevloerd door een burn-out door al die prikkels. Zijn we daarom zulke stresskippen en krijgt daarom een op de vijf millennials een burn-out? Hoe je eraan komt is een, maar hoe kom je er weer vanaf? Is rust dan echt de enige remedie?

Judith Noordzij was advocaat, werkte dag en nacht en ging kopje onder door de druk die ze zichzelf oplegde. Ze ervoer te lang te veel stress symptomen en had zichzelf zo in de nesten gewerkt dat ze drie maanden bij haar ouders moest wonen. Ze kon geen boodschappen meer doen, omdat ze geen keuzes meer kon maken, maar nog banger was ze dat ze iemand zou tegenkomen. Dat iemand zou vragen hoe het met haar ging en zij moest vertellen dat ze een burn-out had.

Burn-out herstel

Judith is over die burn-out heen gekomen. Terwijl ze eerder dacht dat zelfs lachen niet meer voor haar was weggelegd, heeft ze nu een bedrijf opgezet. Ze is voor zichzelf begonnen als spreker en coach op het gebied van burn-outs. Hóe is ze tot dit punt gekomen? Hoe herstel je van een burn-out?

>> WH-DOC burn-out aflevering 1: van stress naar burn-out

Na een jaar is Judith weer gaan werken. Heeft haar burn-out dan een jaar geduurd? Ze zou willen zeggen van wel, maar zodra ze weer ging werken, kwam ze ook weer de nodige obstakels tegen. Zodra ze een grens voorbij ging, moest ze daar meteen de rekening van betalen en moest ze weer langer rust nemen.

Rust houden, dat is ook wat psycholoog Thijs Launspach zegt. Rust pakken en langzaam weer de dingen gaan doen die je leuk vindt, maar je moet jezelf in ieder geval niet overbelasten. Breinexpert Daphne Feller valt het op dat ze gek wordt aangekeken als ze aan mensen vraagt wanneer ze níets hebben gedaan. Echt helemaal niets. Geen filmpje kijken, geen boek lezen, níets. Juist dat is zo belangrijk voor het brein. Want op die momenten kan alle informatie die je hebt geleerd en tot je hebt genomen, langzaam inzakken in je onderbewustzijn.

Burn-out voorkomen

Wat leer je van zo’n burn-out? Weet je dan meteen waar je grens ligt, of word je juist banger om de grens over te gaan? Judith weet nu waar de grens ligt. Ze gaat er nog steeds weleens overheen, maar ze voelt het dan meteen. En - een hele belangrijke - ze weet nu wat ze moet doen als ze over de grens heen is gegaan. Voor haar geldt dat ze dan heel erg slecht tegen prikkels kan, heel veel geluid kan ze dan niet aan en haar humeur is meteen een stuk slechter. Voor haar zijn dat de signalen dat ze te veel van zichzelf heeft gevraagd en rustig aan moet doen. Ze maakt haar agenda dan leeg en zorgt dan dat ze een of twee dagen in een ruimte is met zo min mogelijk prikkels.

Kijk kritisch naar je werkweek, adviseert de psycholoog. Wat kun je er vanaf halen? Wat is niet strikt noodzakelijk? Wat kun je nog verschuiven? Of neem een ziektedag op, als je het echt niet trekt. Ook zegt hij dat we elkaar vaker de boodschap zouden mogen geven dat het allemaal niet zo gek hoeft en dat we best rustig aan mogen doen. Iets wat binnen bedrijven, organisaties of studies ook vaker gezegd mag worden. “Het hoeft niet altijd perfect, je mag fouten maken, je mag af en toe wat rustiger aan doen en goed voor jezelf zorgen. Maar het is ook iets wat we vaker tegen elkaar mogen zeggen.”

>> WH-DOC burn-out aflevering 2: wat is een burn-out?

Signalen van een burn-out

Judith laat weten dat je best scherp mag zijn op kleine, misschien ogenschijnlijk normale, dingen als in de verkeerde trein stappen, veel dingen vergeten en slecht slapen. “Dan denk ik: dat zijn echt allemaal signalen dat je gewoon te veel van jezelf aan het vragen bent. Als je aan het trainen bent voor een marathon en je krijgt pijn aan je enkel, dan neem je ook rust. Dus als jij dit leven wilt blijven leven en je wordt vergeetachtig, neem dan die week rust. Je moet ruimte maken in je agenda om te herstellen van alles wat je van jezelf vraagt." Dus zo'n avondje bankhangen, terwijl anderen druk investeren in hun sociale leven, is zo gek nog niet.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?