De pil: is die nou wel of niet goed voor je? Moet je ermee stoppen? En hoe werkt die hele pil nu eigenlijk precies? In dit artikel vertellen we je alles over de zin én onzin van hormonen en de pil.

Is de pil goed of slecht voor je?

Hormonen. De een is er wat gevoeliger voor dan de andere. Nu we leven in een wereld vol informatie, fake news, internet weetjes en social media, zien we door de bomen soms het bos niet meer. Met een paar klikken op Google kom je terecht op pagina’s vol informatie over anticonceptie.

De hamvraag is tegenwoordig: is de pil nu goed of slecht voor je? Het antwoord is volgens gynaecologen niet zo zwart wit. Ieder lichaam reageert anders op hormonen.

‘Een onderscheid dat je bijvoorbeeld voor jezelf kan maken is of je de pijn van menstrueren wil ondergaan en zien als een onderdeel van het in essentie vrouw zijn, als iets moois’ Aldus Francine Oomen. De schrijfster van de legendarische 'Hoe overleef ik?'-boekenreeks, bracht een boek uit over vrouwen in de overgang, en hoe ze dat zelf met alle pijn en schoonheid van de wereld heeft ervaren.

Zij noemt het kiezen voor de pil een quick fix waar we veel te vaak en te snel naar grijpen zonder goed na te denken over de gevolgen op lange termijn. Dat geldt volgens haar ook voor als je niet in de overgang zit en sinds je veertiende al aan de pil zit, soms ook gewoon om acne te bestrijden, terwijl je eigenlijk al op jonge leeftijd hormonen in je lichaam pompt, terwijl dat nog in volle ontwikkeling is.

Het effect ervan is bijvoorbeeld een vervlakking van emoties, juist door die ingecalculeerde hormoontoevoer van de pil. De hormonen gebruikt in anticonceptie zijn oestrogenen en progestagenen en bootsen je cyclus na. Die wordt dus onnatuurlijk in gang gezet, en zorgt voor emoties die je normaal anders zou ervaren.

De voordelen van de pil

Ingrid Penas, voorzitter van de Dutch Menopause Society, werkzaam als gynaecoloog bij Fem Pol, vertelt over de voordelen. Menstruatie en PMS, zwangerschap, overgang, zijn momenten waar je als vrouw vaak maar ‘mee moet dealen’.

Oorspronkelijk is de pil juist ontwikkeld om alle klachten daaromtrent te verzachten. Dat het als doel anticonceptie had, volgde later pas. De voordelen van de pil zijn dat ze je hormonale werking stabiliseren en de klachten bij menstruatie sterk verminderen. Zo zegt ze dat het juist helpt tegen migraine aanvallen en de algemene pijn aan je spieren, buik en onderrug.

Al zijn de meningen verdeeld, omdat de pil juist ook zou bijdragen aan depressieve klachten en stemmingswisselingen. Penas vertelt wel dat het grote voordeel van de pil is dat je de risico’s op baarmoederhals-, eierstok- en darmkanker drastisch vermindert of praktisch uitsluit als je de pil al langer dan 5 jaar neemt.

Bijwerkingen van de pil

Op zich klinkt dit fantastisch, maar hoe zit het nou met de bijwerkingen? Wel, die lijken tegelijkertijd ook behoorlijk op de klachten als je het zo bekijkt. Denk dus aan stemmingswisselingen, hoofdpijn of bijvoorbeeld toenemende kans op hart-en vaatziekten.

Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar depressies en daar zou die dubieuze pil dus ook mee te maken kunnen hebben. Zo zijn er dus voor- en nadelen bij het gebruiken of niet gebruiken van de pil.

Zijn hormonen slecht voor je?

Nu borrelt de vraag hoe extreem slecht hormonen dan wel zijn en wat nu het kant-en-klare antwoord is op het wel of niet nemen van de pil. Tsja, helaas bestaat dat voorlopig niet.

Say what? Ja, elk lichaam reageert anders op hormonen en volgens de experts kan je hiervoor best een persoonlijke afspraak maken met je arts, of een gynaecoloog. Je lichamelijke effecten, alsook mentale en je ethische keuze kunnen namelijk perfect met elkaar gecombineerd worden opdat jij jouw ideale anticonceptie kan uitkiezen die het best strookt met jouw overtuiging en lichamelijke werking.

Natuurlijk zijn er ook opties om natuurlijk je cyclus te meten via allerlei technieken en apps, maar deze worden niet bevestigd als betrouwbaar. Je kunt altijd online een test doen, die je niet per se een waterdicht antwoord geeft, maar wel kan helpen met de vragen die je voor jezelf moet stellen en met je arts kan communiceren.

Bron: De Bovengrondse

Dé seksspeeltjes van dit moment
vibrator, seksspeeltjes
Satisfyer Pro 2.0 (beste van 2020)

SHOP

EasyToys
vibrator, seksspeeltjes
Lovense Lush 2.0
EasyToys
vibrator, seksspeeltjes
Easytoys Mini wand
EasyToys
vibrator, seksspeeltjes
Wheelie Multi Vibrator

SHOP

EasyToys