Dry January: dit gebeurt er als je een maand stopt met drinken

Health


Van een zuivere huid tot een volle portemonnee - een maandje zonder alcohol kent veel voordelen. 

Heb jij na de feestdagen ook helemaal genoeg van alcohol? En ben je van plan sober te gaan in januari? Dan zul je al snel merken wat voor impact drank op je leven heeft. Het zal voor degene die wel van een borreltje houden niet makkelijk zijn, maar het is zeker de moeite waard om een keer te proberen.
 
Uit onderzoek van het Trimbos blijkt dat Nederlandse vrouwen gemiddeld één alcoholisch drankje per dag drinken. Eén wijntje kost als je de deur uitgaat voor een borrel al snel 4 euro en bevat ruim 80 calorieën - dat kan over een jaar veel verschil maken, ook in je portemonnee. 
 
Doe jij ook mee aan #dryjanuary? Dan heb je grote kans dat je de volgende dingen mee gaat maken. 

 
1. Je slaapt beter
Hoewel je na een alcoholische versnapering misschien sneller in slaap valt, wordt de kwaliteit van je slaap er niet beter op. Je slaap onrustiger met een drankje op omdat alcohol je REM-slaap verstoort, met als gevolg dat je minder uitgerust wakker wordt.
 
2. Je valt af
Je weet vast wel dat een paar wijntjes of biertjes gepaard gaan met veel calorieën - zelfs meer dan je zou binnenkrijgen als koolhydraten en eiwitten nuttigt. Het stoppen met alcohol kan daarnaast ook levervet verminderen, je cholesterol verlagen en bloedsuikerspiegel omlaag brengen, waardoor je minder kans hebt op hartziekten en diabetes. 
 
3. Je humeur krijgt een boost
Je zult je vast relaxter en blijer voelen na een paar drankjes, maar van nature werkt alcohol deprimerend. Als je het drinkt stimuleer je je lichaam om meer stresshormonen aan te maken. Als je alcohol uit je voedingspatroon schrapt zul je al snel merken dat je blijer, levendiger en gemotiveerder bent om dingen te doen die je op de lange termijn happy maken. 
 
4. Je doorzettingsvermogen verbetert
Als het je lukt om een week geen alcohol te drinken voelt dit al als een mijlpaal, je zul nu eerder gemotiveerd zijn om de volgende overwinning te behalen. Als je eenmaal alcoholische drankjes skipt lijken andere uitdagingen ook ineens haalbaar - je had immers ook nooit gedacht dat je een week zonder wijntjes kon. Misschien sta je er nu ook wel voor open om te minderen met suiker? Of om vaker naar de gym te gaan? Alles is mooi meegenomen! 
 
5. Je krijgt een glanzend huidje
Alcohol werkt dehydraterend, dat betekent dat het de productie van urine-afdrijvende hormonen vermindert die je normaal gesproken helpen om water te absorberen. Als je een paar dagen sober bent zul je al snel merken dat bepaalde droge plekjes herstellen en je huid egaler wordt. 
 
6. Je bespaart geld
Bedenk je dat je met één glas wijn al snel vier euro kan besparen. Moet je nagaan als je de hele avond drankjes drinkt - dan loopt de rekening gauw op. Je kunt dat geld ook besteden aan bijvoorbeeld een nieuwe sportoutfit. Of nieuwe kicks? #shopuntilyoudrop 
   
Voor iedereen die zich waagt aan #dryjanuary: succes! Het levende bewijs dat een leven zonder alcohol ook echt heel leuk kan zijn, is onze editorial assistent Jamie. Zij drinkt haar hele leven al niet. Sterker nog: het enige drankje dat ze wél drinkt is.. water! En ze heeft er totaal geen moeite mee. Hoe dat precies zit, lees je in haar blog via de onderstaande link.
   
> Wow! Zo is het om je hele leven alleen maar water te drinken 

 

Het antwoord is waarschijnlijk niet wat je denkt!
Over vegan windjes en meer...
Met een tang, pincet of kaart… Zoveel opties!
Voorkom met deze tips dat je een teek over het hoofd ziet!
Niet gezond meer! Een hype of nieuwe eetstoornis?
Levert elke tekenbeet meteen besmetting op?