Dit is waarom je een festivalbandje METEEN moet weggooien

Health


De souvenirs van je dansavontuur zijn niet alleen heel smerig, ze kunnen ook gevaarlijk zijn.

Lowlands is nét afgelopen en veel mensen blijven hun polsbandjes dragen – soms zelfs die van vorig jaar. Maar ook al wil je dat gevoel van die toffe dag nog even vasthouden en is je polsbandje oh-zo-mooi: knip hem af! Twee diskjockeys van een Australisch radiostation vroegen zich af hoeveel bacteriën er op het draagbare toegangsbewijs leven. En wat blijkt? Je festivalbandje is te smerig voor woorden!
     
De twee radiomakers namen, in samenwerking met de Universiteit van Sydney, een aantal festivalbandjes onder de loep van een proefpersoon die de bandjes weken, en soms zelfs jarenlang had gedragen. Een festival vier je soms wel met 10.000 man, wat het dus ook een feestlocatie maakt voor veel bacteriën.
      
>> 7 dingen je écht vaker moet schoonmaken
 

Broeinest

Naast het feit dat je polsbandje een paradijs is voor eencellige micro-organismen, loop je ook het risico dat er gevaarlijkere soorten gaat nestelen, zoals bijvoorbeeld de E.coli bacterie (de poepbacterie). Van deze bacterie kan je misselijk worden en diarree krijgen. Dat zijn alles behalve sweet memories aan je festival. 
        
Benieuwd naar het onderzoek van de Australische radiomakers? Check de video!

   
De Universiteit van Surrey heeft ook onderzoek gedaan naar bacteriën op polsbandjes. Uit dat onderzoek bleek dat er op sommige bandjes, die gedurende twee jaar om een pols hadden gezeten, twintig keer meer bacteriën leven dan op gewone kleding. Eén bacteriesoort die ze vonden, was de stafylokokken. Sommige hiervan kunnen resistent zijn tegen antibiotica.
   
>> 5 tips om je gezonde leefstijl vol te houden tijdens een festival
     

Haarelastiekjes zijn ook smerig

Maar niet alleen voor festivalbandjes moet je oppassen. Ook kan je flinke risico’s lopen als je je haarelastiekjes niet goed schoonhoudt. Een meisje uit Kentucky is zelfs opgenomen in het ziekenhuis vanwege een driedubbele infectie na het dragen van een onhygiënisch (en soms nat) haarelastiekje om haar pols.
       
Ook (vochtige) elastiekjes zijn dus een broeinest voor bacteriën. Deze eencellige beestjes kunnen via huid- en haarvaatjes in je bloedbaan terechtgekomen, wat kan leiden tot een bloedvergiftiging.
     

Narigheid voorkomen

Wil je het niet zo ver laten komen? Kies een niet te strak elastiekje en reinig ze regelmatig. Dit doe je door ze te laten badderen in een schaaltje kokend water. 
 

Run with confidence. ‪#MariaShireen‬ ‪#FreeTheWrist‬ ‪#athleisure

Een foto die is geplaatst door Maria Shireen HairTie Bracelet (@maria_shireen) op

 
 

Wat is het en hoe kun je er het best mee omgaan?
En hoe je een goede lichaamshouding voor elkaar krijgt.
En kunnen we ook zonder?