Je hartslag? Die ken je wel. Toch zijn er waarschijnlijk ook een aantal feiten over je hartslag die je misschien minder bekend zijn. Zo is je hartslag een belangrijke indicator van de gezondheid van je hart en hartvaten. Het geeft namelijk aan hoe efficiënt je hart bloed rondpompt. Daarnaast kan het weten van je ideale hartslag je ook helpen om je fitnessgoals te bereiken. Dit zijn de belangrijke feiten over je hartslag die je moet kennen.

Belangrijke feiten over je hartslag

Er zit een groot verschil in je hartslag in rust vs. als je actief bent. Als je op de bank hangt, zou je hartslag volgens de Hartstichting in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut moeten zijn. Als je een lage hartslag in rust hebt, is dat positief. Dat betekent namelijk dat je hart minder slagen per minuut nodig heeft om je bloed rond te kunnen pompen en dus efficiënt werkt. Door regelmatig te sporten kun je ervoor zorgen dat je actieve hartslag uiteindelijk afneemt. Sterker nog: atleten in topvorm kunnen in rust zelfs een hartslag hebben van 40 slagen per minuut!

Nu hoef je je niet gelijk druk te maken als je jouw hartslag vergelijkt met die van een ander en erachter komt dat de jouwe wat hoger is. Zeker niet als je het vergelijkt met een man. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag in rust dan mannen vanwege hormonale factoren.

Wat is de actieve hartslag waar je naar moet streven?

Om je maximale hartslag te meten, kun je het beste de formule van The Centres for Disease Control and Prevention (CDC) volgen: 220 minus je leeftijd. Van de uitkomst van die som probeer je binnen 60 tot 75 procent te blijven om een gezonde actieve hartslag te behouden.

Nog een belangrijk feit over je hartslag dat je moet weten: hoe gek het ook klinkt, je hart hoort niet iedere seconde te kloppen. De tijd die tussen twee opeenvolgende hartslagen zit geeft namelijk aan dat je een effectievere hartfunctie hebt. Om deze variabiliteit te verbeteren kun je het beste aan HIIT-workouts doen.

Is mijn hartslag normaal?

Hoe je je hartslag kunt meten? Je kunt natuurlijk een sporthorloge gebruiken om je hartslag te meten, maar je kunt ook je vingers gebruiken! Leg je wijsvinger en middelvinger naast je luchtpijp in je hals en tel het aantal slagen dat je gedurende vijftien seconden voelt. Vermenigvuldig dit aantal met 4 om erachter te komen hoe vaak je hart slaat binnen een minuut (je kunt ook het aantal hartslagen gedurende een minuut tellen als je dat makkelijker vindt).

Het is heel normaal dat je hartslag na een stressvolle dag op je werk wat hoger is dan normaal. Het kan wel een indicatie zijn dat je iets rustiger aan moet doen. Ook als je bij het meten tijdens je workout merkt dat je hartslag de pan uit rijst, kun je beter de intensiteit of de duur van je workout wat aanpassen.

Wat kan ik doen om mijn hartfunctie te verbeteren?

Het beste advies om je hartfunctie te verbeteren? In beweging blijven! The American Heart Association raadt aan om minstens 150 minuten per week medium-intensity cardio te doen (of 75 minuten intensieve cardio, zoals HIIT). Of het nu een spinninglesje of een recreatieve wandeling is, elke vorm van beweging zorgt ervoor dat je hart je bloed beter rondpompt in je lichaam. Door regelmatig te blijven bewegen en je hartslag in de gaten te houden, kun je de gezondheid van je hart en hartvaten zonder al te veel moeite wat verbeteren.