Hoogsensitiviteit is een erfelijke eigenschap; het zit in je genen. Als HSP'er (Hoog Sensitief Persoon) staan je zintuigen meer op scherp. Daardoor neem je meer waar, ook de subtiele dingen. Dat kan handig zijn, maar je raakt er wel wat sneller van overprikkeld. Hoogsensitiviteit komt bij maar liefst 20 procent van de mensen voor, blijkt uit onderzoek van psycholoog Elaine Aron, dé expert op het gebied van hooggevoeligheid.

Wat is hoogsensitiviteit precies?

Hans Lips, coach voor hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen, legt de bovenstaande vraag uit: 'HSP'ers hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor komen prikkels van buitenaf tien keer harder binnen.' Maar niet alleen de zintuigen van HSP'ers staan op scherp, ze ervaren ook andermans emoties sterk. Of het nu gaat om de chagrijnige tramchauffeur, het verdrietige buurmeisje of een zenuwachtige date, een HSP'er zuigt hun gemoedstoestanden op. En dat is soms killing voor het eigen energiepeil.

Misverstanden over hoogsensitiviteit

Hans Lips: 'HSP's stellen zich niet aan, ze hebben gewoon meer tijd nodig om van iets te herstellen.' En dit 'iets' hoeft niet per se een heftige gebeurtenis te zijn; een etentje met een groep vrienden behoeft al de nodige verwerkingstijd. Lips: 'Niet-HSP's denken na zo'n dinertje: wat was het leuk, dit doen we snel weer! Maar iemand met hooggevoeligheid analyseert de avond automatisch op veel meer niveaus.'

Ook worden hoogsensitive mensen vaak als verlegen of introvert bestempeld, omdat ze zich veelal even terugtrekken om zich op te laden. Aannames die lang niet altijd kloppen. Eigenschappen die wel vaak bij hooggevoelige mensen opspelen, zijn perfectionisme en conflictvermijdend gedrag en het opzuigen van andermans emoties.

Lees hier 5 voordelen van hoogsensitiviteit >>

Symptomen van hooggevoeligheid

Expert Elaine Aron heeft een vragenlijst ontwikkeld, waarmee je een indruk kunt krijgen of je hoogsensitief bent of niet. Je vindt een verkorte checklist van deze lijst hieronder:

  • je bent gevoeliger dan anderen voor pijn, cafeïne en medicatie
  • je hebt een rijk gevoelsleven
  • je schrikt snel
  • je kunt er slecht tegen als er veel tegelijk gebeurt
  • je hebt het vaak nodig om jezelf terug te trekken
  • je kunt slecht tegen gewelddadige films en chaotische scènes
  • je werd als kind gezien als verlegen meisje
  • het gemoed van anderen heeft sterke invloed op jou

Ben jij hoogsensitief? Doe hier de test!

Hoe kun je omgaan met hoogsensitiviteit?

Het 'weten' dat je hoogsensitief bent is de eerste en belangrijkste stap, omdat je je leven er veel beter op kunt inrichten. De acceptatie is de tweede stap. Lips: 'Dit betekent ook loslaten dat sommige mensen je niet zullen begrijpen en misschien toch als zeur bestempelen. Probeer het begrip dan niet te forceren.'

Lees in dit artikel 5 tips over het omgaan met hoogsensitiviteit.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?