Goede vraag: waarom moet je (meteen) poepen als je koffie drinkt?

Health


En dit is het beste tijdstip om deze zwarte heerlijkheid te drinken.

Voor veel mensen zorgt het eerste kopje koffie van de dag ervoor dat ze scherp en gefocust aan het werk kunnen, maar niet voordat ze eerst voor een 'pitstop' naar het toilet zijn geweest. Maar, hoe werkt dit laxerende effect van koffie eigenlijk? Waarom moet je je 's ochtends naar het kleinste kamertje haasten voor een number two na je eerste kopje van het zwarte goud?
      
Het antwoord is simpel volgens Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University: wanneer je koffie drinkt nemen de samentrekkingen in je darmen toe. En dit zorgt ervoor dat je overvallen kan worden het ‘ik-moet-NU-poepen’-gevoel.
   
Twee decennia geleden zochten Dr. Rao en zijn team 12 ‘gelukkige’ deelnemers om met een nogal ingrijpend onderzoek de activiteit in verschillende delen van hun dikke darm en endeldarm meten. Gedurende een periode van tien uur dronken de uitverkorene dezelfde hoeveelheden cafeïnerijke koffie, decaf koffie, heet water en aten een burger van 1.000 calorieën. 
   
KOFFIE VS. BURGER
Het eten zorgde voor de grootste activiteit in de endeldarmen van de proefpersonen. Maar waar de onderzoekers echt van stonden te kijken was het feit dat de cafeïnerijke koffie dezelfde krachtige samentrekkingen veroorzaakte - 60 procent sterker dat heet water, en 23 procent heftiger dan de decaf variant.
   
Het is dus duidelijk dat de cafeïne in koffie als effectieve kickstart van je endeldarm werkt, maar er zijn meer oorzaken waarom jij na het drinken van 'een bakkie' een pitstop moet maken bij het toilet.
    
Experts hebben een theorie: slechts enkele minuten nadat je koffie drinkt, bereikt de vloeistof je maag. Eén of meer van de honderd verbindingen stimuleert de productie van bepaalde hormonen in je lichaam, zoals motiline en gastrine. Het eerste hormoon zorgt voor dergelijke samentrekkingen en gastrine regelt het uitscheiden van maagzuur. Wanneer deze hormonen hun werk doen zal je merken dat je naar de wc moet.
   
Je dikke darm is ‘s ochtends twee keer zo energiek dankzij je biologische klok. Wanneer je dan aan je ontbijtje begint en je voor jezelf ondertussen koffie inschenkt, is het niet meer dan logisch dat je daarna naar het toilet moet hollen om je grote boodschap af te leven.
   
Wil je geen geurspoor achterlaten als je bijvoorbeeld bij je crush slaapt of op kantoor bent? Drink je eerste bakkie thuis, of schenk pas koffie twee uur nadat je wakker bent geworden.
   
Lees ook:
>> Zo krijg je meer vezels binnen
>> 8 foods met meer vezels dan gedroogde pruimen

   
Bron: Men’s Health

Zen kan dan het doel zijn van yoga, soms is stress het resultaat.
Het eten van een pittige maaltijd of de trap op rennen naar een meeting? Het zweet bréékt je uit!
Kun je een depressie van je ouders krijgen?
Heb je een off-day of is er meer aan de hand?