En wat je er tegen kunt doen.

Op de volgende manieren kun je merken wat de koude temperaturen met je lijf doen en hoe je dit kunt voorkomen.

1. Hoofdpijn en migraine

Een van de oorzaken van hoofdpijn is de vernauwing van de bloedvaten in je hersenen. Koud weer kan ervoor zorgen dat je bloedvaten versmallen waardoor je bloedstroom vertraagtd - met het gevolg dat je met bonkende hoofdpijn in bed belandt.

Ook kan migraine toeslaan bij de veranderingen van het weer. Extreme kou, de schittering van de zon of stormachtig weer kan een migraine-aanval triggeren. Als je weet dat je last hebt van het weer als oorzaak van je migraine kun je in de toekomst het beste proberen om je hiertegen te weren. Zet een zonnebril op met fel zonlicht en kleed je zo warm mogelijk aan bij vrieskou.

2. Droge huid

Als het kouder wordt is er minder vocht in de lucht - waardoor je huid kan uitdrogen. Als het hard waait zal je huid nog sneller vocht verliezen en gaan irriteren. Je kunt het beste voor een zacht reinigingsmiddel en een masker kiezen om je huid te hydrateren en te verzachten. Zo voorkom jij dat de vellen erbij hangen wanneer je je make-up aan het opdoen bent.

3. Weinig energie

De wintermaanden staan erom bekend dat je minder daglicht tot je krijgt. Het is later licht en vroeger donker. Dit kan er bij sommige mensen voor zorgen dat je eerder prikkelbaar bent of zelfs een winterdepressie krijgt. Als je hier last van hebt maak je minder serotonine aan - het geluksstofje in je hersenen. Dit stofje zorgt ervoor dat je je minder slap voelt, maar bij een tekort werkt het natuurlijk andersom. Probeer dus om gedurende de dag zo vaak mogelijk naar buiten te gaan om wat extra zonlicht mee te pakken. Een mooie wandeling in je lunchpauze bijvoorbeeld. Nog meer tips voor meer energie vind je hier.

4. Vitamine D-tekort

Een van de belangrijkste bronnen om aan Vitamine D te komen is door ons lichaam bloot te stellen aan de zon. Bij koud weer blijf je vaker binnen waardoor je niet genoeg zonlicht tot je krijgt. De symptomen van een tekort zijn spierzwakte, een grotere gevoeligheid voor pijn en slaperigheid. Je kunt je Vitamine D-gehalte verhogen door het eten van Omega- 3- rijke foods zoals vette vis en door het slikken van supplementen.

>>> Zo weet je of je een vitamine D-tekort hebt

5. Ademproblemen

Koudere temperaturen kunnen voor spierspasmen zorgen van de kleine luchtwegen. Hierdoor worden je luchtwegen smaller en kun je last krijgen van kortademigheid. Als je dit hebt kun je het beste een gezichtsmasker dragen als je merkt dat het buiten kouder wordt. Het masker dekt je mond af en maakt gebruik van de warmte van je ademhaling om de lucht te verwarmen voordat het in je longen terechtkomt. Dan kun jij weer soepel ademhalen.

6. Verkoudheid

Als het koud is spenderen we gemiddeld meer tijd binnenshuis, wat natuurlijk totaal niet gek is. Maar hierdoor ben je wel vaker nauw in contact met anderen - en zo vatbaarder voor een verkoudheid of griep. De meeste virussen zijn al een paar dagen voor de eerste symptomen zich ontwikkelen besmettelijk, dus je kunt er gemakkelijk aan worden blootgesteld zonder dat je het weet. Je kunt je het beste verdedigen door je handen meerdere keren per dag grondig te wassen en niezende en sniffende mensen te vermijden waar dat mogelijk is.

>> Met deze 13 tips ben je binnen no time van je verkoudheid af

7. Verslapt haar en beschadigde nagels

Bij koud weer worden de bloedvaten in je huid, vingers en tenen smaller waardoor de bloedstroom en de levering van zuurstof naar deze lichaamsdelen afneemt. Dit kan leiden tot verzwakte nagels en haren. Ook drogen koude temperaturen je huid en nagels uit, waardoor je vatbaarder bent voor kleine snijwondjes en scheurtjes. Zorg ervoor dat je jezelf warm houdt voor een goede doorbloeding en gebruik bijvoorbeeld handcrème om wondjes te voorkomen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?