Heb je niet zo goed geslapen vannacht? Misschien heeft het te maken met de stand van de maan? Of zou het gewoon toeval zijn? Belangrijker voor nu: kun je die slaap komende nacht inhalen, zodat je morgen wel weer fris en fruitig uit je bed stuitert?

Het verlossende woord

We vallen meteen met de deur in huis: jammer maar helaas. Een slaaptekort kun je niet echt inhalen. Sterker nog, door het te proberen breng je alleen nog maar meer schade aan je lijf. Oeps.

'Door te lang te slapen, verstoor je je biologische klok,' zegt Janet Kennedy, specialist in het behandelen van slaapproblemen. 'Je voelt je uiteindelijk luier en chagrijniger, plus het is stressvol voor je lichaam.' Wanneer je een gewoonte maakt van te kort slapen, heb je al snel de neiging om dit te compenseren met dutjes of cafeïne-shots overdag. Beiden schoppen het ritme van je lichaam in de war, waardoor je klaarwakker bent op het moment dat het bedtijd is. Hallo, insomnia.

Slaaptekort? Dit zijn de gevolgen

Slaaptekort is niet alleen vervelend, het kan ook schadelijk zijn voor je hersenen. Minder dan acht uur slapen per nacht vertraagt je cognitieve functies en de mogelijkheid om informatie te verwerken. Wanneer je slaapt, wordt al het cognitieve afval van de dag weggespoeld, dus te vaak weinig slapen kan een serieuze aanslag zijn op je geheugen.

Wat kun je dan wel doen?

De makkelijkste manier om dit tegen te gaan is door elke dag rond dezelfde tijd op te staan. Yep, ook in het weekend en ook als je de hele nacht naar het plafond hebt liggen staren. Het onderbreken van je slaappatroon kan je biologische klok flink in de war schoppen. Dit geldt ook voor andere slaaptijden in het weekend, want dan maak je het bijna onmogelijk voor jezelf om een goed ritme aan te houden.

Luister naar je lichaam en onthoud vooral dat slapen net zo belangrijk is voor je gezondheid als die sessie krachttraining die op de planning staat.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?