Als je last hebt van hooikoorts, zijn broeierige, zonnige dagen niet altijd even leuk: soms wens je zelfs liever regen, en dat is niet gek! Als op een droge, warme dag de wind opsteekt die de pollen (het stuifmeel van gewassen) over je heen blaast, zit je als hooikoortspatiënt met de gebakken peren. Met onuitstaanbare jeuk, benauwdheid en een loopneus is het moeilijk nog van het warme weer te genieten, je duikt liever je bed in.

Hooikoorts is de naam voor een specifieke (inhalatie)allergie voor graspollen en/of boompollen. Vanaf februari tot mei komen boompollen vrij en van april tot september graspollen: als je hooikoorts-gevoelig bent heb je dus meer dan de helft van het jaar pech. Hoewel de pollen voor problemen zorgen, zijn deze niet de oorzaak.

Niet iedereen heeft overigens last van hooikoorts. Bij de een zijn de zakdoeken niet aan te slepen en de ander heeft nergens last van. Maar waardoor ontstaat hooikoorts en kun je zomaar hooikoorts krijgen als je het nog nooit eerder hebt gehad? Longarts dr. A.J. Michels van het St. Anna Ziekenhuis legt het uit:

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

'De belangrijkste symptomen spelen zich af in de buurt van waar de pollen het lichaam binnenkomen: de neus. De klachten kunnen een loop- of snotneus zijn met jeuk in de ogen en oren. Bij sommige mensen die ook astmatisch zijn, kunnen tevens klachten van de lagere luchtwegen optreden, zoals benauwdheid en piepen', vertelt de longarts.

Kun je hooikoorts voorkomen?

'Wanneer je gevoelig bent voor (aangeboren) allergieën kun je meer of minder last krijgen van hooikoorts. Dit is afhankelijk van de blootstelling aan bepaalde allergenen (bestanddelen in stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken) met name tijdens de jeugd. Als je niet in contact komt met allergenen hoef je ook geen klachten van hooikoorts te krijgen.'

Kun je hooikoorts ook 'ineens' krijgen als je er nog nooit last van hebt gehad?

'Je kunt inderdaad op elk moment een allergie ontwikkelen. Dit heeft aan de ene kant te maken met een aanwezige gevoeligheid en aan de andere kant met de blootstelling aan een bepaald allergeen. In het lichaam wordt dan een systeem geactiveerd. Bij opnieuw contact met dezelfde stoffen worden deze herkend en daarop wordt gereageerd.'

Hoe kun je hooikoorts het beste behandelen?

'De behandeling van hooikoorts begint met het vaststellen of er wel echt een allergie is. Wanneer dat is aangetoond kun je, afhankelijk van de hoeveelheid klachten, kiezen om boom- en graspollen te vermijden, het effect tijdelijk te onderdrukken met medicijnen (antihistaminica) of proberen de gevoeligheid voor deze stoffen te verminderen middels een immunotherapie (langer durende blootstelling aan hoge dosis allergeen waardoor de reactie hierop uiteindelijk vermindert en daardoor minder klachten geeft). Ook astma kan een grote rol spelen bij hooikoorts, en niet elke in het bloed aangetoonde allergie hoeft relevante klachten te geven', zegt Michels.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?