We staan liever niet stil bij de overgang, alhoewel iedere vrouw er uiteindelijk in zal belanden. De meeste vrouwen komen rond hun vijftigste in de overgang, maar voor sommige vrouwen komt de overgang helaas veel sneller (soms zelfs voor hun veertigste!). De technische term hiervoor is prematuur ovarieel falen. De symptomen hiervan zijn opvliegers, nachtelijks zweten, slaapproblemen, seksuele problemen, vaginale droogheid, pijn tijdens de seks, baarmoederafwijkingen en humeurwisselingen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om het risico op vervroegd in de overgang komen te voorkomen.

1. Herken de risicofactoren

Iedere vrouw zal op een gegeven moment in haar leven te maken krijgen met de overgang, maar wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Wanneer je in de overgang komt, wordt door verschillende factoren bepaald, zoals je genen, je familiegeschiedenis, chromosomale afwijkingen zoals het Syndroom van Turner (wanneer je wordt geboren met maar één X-chromosoom), onder- of overgewicht hebben, een rokersverleden hebben, epilepsie, auto-immuunziektes, of een verleden van chemotherapie of bestraling hebben. Sommige van deze factoren kun je natuurlijk geen invloed op uitoefenen, maar aan anderen – zoals roken of het hebben van onder-/overgewicht – kun je zeker iets doen. Om vast te stellen van welke risicofactoren je last hebt, kun je een afspraak met je huisarts maken, zodat je er iets aan kunt doen.

2. Blijf in beweging

Een van de belangrijkste manieren om een vervroegde overgang te voorkomen is in beweging blijven. Hierdoor kun je namelijk je hormonen reguleren en je vetpercentage op een normaal niveau houden. Nu is het wel belangrijk om te weten dat lichaamsbeweging goed is, maar té veel ook niet altijd goed is. Te veel sporten wordt namelijk geassocieerd met een vervroegde overgang. Excessief sporten kan een hormonale disbalans veroorzaken, waardoor je onregelmatig gaat ovuleren en je mogelijk vervroegd last krijgt van hormonale aftakeling. Hoe je weet of je teveel sport of niet? Wanneer je meer dan twee maanden niet menstrueert en je een normaal lichaamsgewicht hebt, is de kans groot dat je te ver doorslaat. Je kunt dan beter even langs de huisarts gaan.

3. Stop met slechte gewoontes

En dan bedoelen we niet je gewoonte om overal kleding te laten slingeren… Uit een onderzoek van de American Society of Reproductive Medicine is gebleken dat roken ervoor kan zorgen dat je eerder in de overgang terecht komt. Dat komt omdat de chemicaliën in sigaretten, zoals nicotine, cyanide en koolmonoxide, het afsterven van je eitjes kan versnellen. En wanneer je eitjes zijn afgestorven, kun je helaas geen nieuwe meer aanmaken. Rokende vrouwen komen vaak één tot vier jaar eerder in de overgang dan niet-rokende vrouwen. Ook te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je sneller in de overgang komt, vooral in combinatie met andere risicofactoren. Naast alcohol kan ook het drinken van teveel koffie ervoor zorgen dat je sneller in de overgang komt. Als je je echt druk maakt, kun je het beste niet meer dan één kopje koffie per dag en twee glazen alcohol per week drinken.

4. Vermijd gifstoffen

Niet alleen de chemicaliën die je in sigaretten vind kunnen een vervroegde overgang veroorzaken, ook zouden hormoonontregelaars ervoor kunnen zorgen dat je sneller in de overgang terecht komt. Hormoonontregelaars verstoren de mate waarin je lichaam in staat is om hormonen te reguleren. Je vindt ze vaak in plastic en ftalaten, die worden gebruikt in cosmetica, huishoudproducten en zelfs vershoudbakjes. Zo min mogelijk in contact komen met deze stofjes kan zeker geen kwaad en zou zelfs kunnen helpen om je hormoonbalans wat langer te behouden.

5. Probeer een gezond gewicht te behouden

Oestrogeen wordt opgeslagen in vetweefsel. Veel vrouwen die overgewicht hebben, hebben daarom vaak een teveel aan oestrogeen in hun lichaam, wat kan leiden tot eierstokproblemen. Ook het hebben van ondergewicht kan je vruchtbaarheid in gevaar brengen. Des te meer onder- of overgewicht je hebt, des te groter is de kans op een vervroegde overgang. Gelukkig kun je zelf veel invloed uitoefenen op het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Sporten, gezond eten, voldoende slapen en je stresslevels onder controle houden zijn essentieel voor het behouden van een gezond gewicht.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?