Hoe koel je matcha ook eet of drinkt, dit groene goedje wordt steeds hotter! Want die matcha thee met al z'n benefits is perfect om je koffie mee in te wisselen, zodat je ‘s ochtends of tijdens de middagdip om 4 uur een krachtige oppepper krijgt.

Waarom is matcha eigenlijk zo populair? Matcha is gemaakt van vermalen groene theebladeren en heeft een hoge concentratie antioxidanten. Daarnaast zit er ook L-theanine in, wat zou zorgen voor een rustig en relaxed gevoel. Toch zorgt het er ook voor dat je alert bent en geeft het eenzelfde effect als koffie, maar dan zonder negatieve bijwerkingen. Matcha zou zware metalen uit je lichaam verwijderen en heeft een antibacteriële werking. Een fijn superfood dat je dus prima vaker in je voedingspatroon kunt verwerken.

Die matcha latte ken je inmiddels wel. Laat je inspireren door al die andere manieren waarop je matcha kunt gebruiken. Deze groene held is multi-inzetbaar.

Matcha thee rijst (1 portie)

Verwarm 125 ml water en mix ondertussen een klein lepeltje (ongeveer 2,5 gram) matcha poeder met een snufje zeezout door elkaar. Voeg het hete water toe en roer met een speciale matcha garde totdat de matcha helemaal is opgelost. In een andere kom voeg je 1 gesneden lente-ui en 30 gram sesamzaadjes toe aan 90 gram zilvervliesrijst. Schenk de matcha thee over de rijst en roer alles door elkaar om alle smaken goed te mengen.

Matcha dressing

Doe een klein lepeltje (ongeveer 2,5 gram) matcha poeder in een schone, glazen fles die je kunt afsluiten. Schenk hier 15 ml water bij, draai de dop op de fles en schud het mengsel 30 seconden of totdat de matcha is opgelost. Draai de fles weer open en voeg hier 15 ml olijfolie, 15 ml citroensap, 1 geperst knoflookteentje, 1 fijngehakt sjalotje, 15 gram tahin, 5 tot 10 gram honing en een snufje zout, aan toe. Sluit de fles weer af, zet je armspieren even aan het werk en shake totdat alle ingrediënten gemixt zijn. Deze dressing is een goede match met een salade, maar doet het ook goed over de courgetti.

Matcha chia pudding

Begin je dag goed met een overnight chia pudding met matcha! De avond van tevoren pak je een potje dat je kunt afsluiten en hierin schenk je 240 ml amandelmelk. Voeg daarna 40 gram chiazaad en 1 klein schepje (ongeveer 2,5 gram) matcha poeder toe. Sluit het potje af en schud ‘m 30 tot 60 seconden stevig, zodat alles goed is gemengd. Zet het potje in de koelkast zodat je ‘m de volgende ochtend zo kunt meepakken. Vlak voordat je aan je ontbijt begint, kun je jouw overnight chiapudding nog lekkerder maken met je favoriete toppings, zoals kokossnippers of cacaonibs. Enjoy!

Matcha kruidenmix

Doe een klein lepeltje (ongeveer 2,5 gram) matcha poeder samen met 2 gram versgemalen zwarte peper en 2 gram knoflook in een klein bakje. Voeg hier 1 gram zeezout, 1 gram gemalen gember, 1 gram gemalen tijm en een klein snufje cayennepeper aan toe. Meng alle kruiden goed door elkaar en sluit het bakje af. Zet je matcha kruidenmix in je kruidenkastje waar je ‘m ongeveer 6 maanden kunt bewaren. Gebruik de mix om vlees mee te marineren of je andere gerechten op smaak te brengen.

Matcha ijsblokjes

Veel te makkelijk, maar te fijn om ‘m je te onthouden: matcha ijsblokjes. Schep een klein lepeltje (ongeveer 2,5 gram) matcha poeder in een kommetje en voeg hier 60 ml koud water aan toe. Gebruik je speciale matcha garde om de matcha stevig te roeren en eventuele klontjes te verwijderen. Als er geen klontjes meer in zitten, kun je nog eens 60 ml water toevoegen. Roer het nog even door. Verdeel de matcha over een ijsblokjesvorm en laat de vorm nog even buiten het vriesvak staan totdat al het schuim van de matcha af is. Zet de vorm daarna - voorzichtig - in de vriezer en gebruik de uiteindelijke matcha ijsblokjes in jouw matcha ice latte of andere koude drankjes.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?