Ieder persoon met een baarmoeder heeft er wel last van: menstruatiekramp. Maar wat als je kramp ineens een stuk heftiger is dan je gewend bent? Of wat als je eigenlijk constant een soort zeurderige pijn voelt? Dit zijn 5 soorten ‘menstruatiekramp’ die kunnen duiden op een serieuzer probleem.

5 soorten menstruatiekramp die kunnen duiden op een serieus probleem

1. Enorme pijnscheuten en een hevige vloei

Dit zou kunnen duiden op vleesbomen, die zich kunnen bevinden aan de binnenkant én de buitenkant van je baarmoederwand. Hoe ze ontstaan is niet duidelijk, maar ze komen vaak voor bij vrouwen in de dertig en veertig. De pijn die je voelt kan worden veroorzaakt door ontsteking en irritatie of doordat de vleesboom tegen je baarmoeder aandrukt. Als je denkt dat je hier last van hebt kun je het beste naar de gynaecoloog gaan. Deze kan dan wat scans doen om te kijken of je echt een vleesboom hebt en bepalen of deze moet worden verwijderd.

2. Laagdrempelige, constante pijn

Het zou kunnen dat je pelvic inflammatory disease (PID) hebt, een serieuze infectie in baarmoeder, eierstokken of eileiders. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onbehandelde SOA, zoals chlamydia of gonorroe, die beiden vaak geen symptomen veroorzaken. De pijn die je nu voelt is constant aanwezig, maar niet scherp. Wel kan de pijn erger worden als je ongesteld wordt. Je kunt dan ook het beste zo snel mogelijk langs de gynaecoloog gaan.

Een PID is meestal geen noodgeval, maar toch is het verstandig om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen en antibiotica te nemen. De infectie is te verhelpen, maar als je er te lang niets aan doet, kan er littekenweefsel ontstaan, wat effect heeft op je vruchtbaarheid. Snel naar de gynaecoloog dus!

3. Scherpe pijn aan één kant

Dit duidt waarschijnlijk op torsie van een eierstok. Dit wordt veroorzaakt als iets (zoals een cyste) ervoor zorgt dat je eileider gaat draaien, waardoor het zijn eigen bloedtoevoer beknelt. Het zorgt voor een super intense pijn en er moet dan ook snel iets aan worden gedaan, omdat anders je eierstok minder goed zou kunnen functioneren. Ga er daarom mee naar de eerste hulp, waar je een echo kunt laten maken. Als er inderdaad torsie wordt gevonden, zal er een kleine operatie moeten plaatsvinden om je eileider terug te draaien. Meestal lukt dat, maar soms is de eierstok al verkleurd en zal deze verwijderd moeten worden. Gelukkig kan je andere eierstok dan wel nog steeds zorgen voor ovulatie en het produceren van oestrogeen.

4. Pijnlijke kramp waar medicijnen niet tegen helpen

Het zou kunnen dat je kampt met endometriose, een aandoening die ervoor zorgt dat je baarmoederweefsel in andere organen, zoals je eierstokken en eileiders, terecht komt en zich vasthecht. Na een tijdje kan dit weefsel een cyste vormen. Endometriose wordt vaak pas na jaren gediagnostiseerd, omdat veel vrouwen de hevige krampen als ‘normaal’ beschouwen, al is het pijn die je dagelijkse activiteiten kan belemmeren. Afhankelijk van waar in je bekken het probleem zich bevindt, kun je ook pijn ervaren tijdens de seks.

5. Hevige kramp na het plaatsen van een spiraal

De kans is groot dat je spiraaltje niet goed op zijn plek zit. In principe is het normaal dat je de eerste drie maanden na het laten plaatsen van de spiraal wat kramp ervaart. Je lichaam moet zich immers aanpassen aan het T-vormige apparaatje wat je gynaecoloog in je baarmoeder heeft geplaatst. Blijft de pijn na die drie maanden nog steeds aanhouden? Dan kun je het beste teruggaan voor een echo om te kijken of de spiraal wel goed op zijn plek zit. De dokter kan dan eventueel de spiraal wat verplaatsen, waardoor je minder last van krampen zou moeten krijgen.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?