Is al dat menstrueren wel gezond?

Health


En kunnen we ook zonder?

Ongesteld. Het woord zegt het al. Van dat maandabonnement kun je namelijk onnoemelijk veel last hebben. Wat is er eigenlijk op tegen om je menstruatie voortijdig – al dan niet tijdelijk – naar de eeuwige jachtvelden te helpen? WH haalt de onderste steen boven. In het Women's Health magazine of op Blendle lees je het hele artikel. 
  
>> Ongesteld? Deze workouts kun je doen
  

De natuur foppen

Dat menstruatie van grotere invloed is dan we tot nog toe wilden aannemen of toegeven, staat buiten kijf. Hoog tijd dus voor de belangrijke vraag: is al dat gemenstrueer wel gezond? Er zijn twee opvattingen. Opvatting één: ja. Het vrouwenlichaam is gemaakt om zwanger te zijn en borstvoeding te geven. Een regelmatige menstruatiecyclus is een indicatie dat het allemaal naar behoren werkt. Opvatting twee: nee. Het vrouwenlijf is er weliswaar op ontworpen om geregeld te baren, maar niet om veelvuldig te menstrueren.
  
In de blauwdruk van het voortplantingssysteem is geen rekening gehouden met een studie of carrière die voorrang krijgt. Elke maand een ‘kraamkamer’ inrichten en afbreken, kost energie. Kostbare bouwstoffen, zoals ijzer, worden zo verspild. Menstrueren is geen noodzaak. Er is een keuzemogelijkheid. Met hormonale anticonceptie kun je een en ander immers uitstellen ofwel voorkomen. Lang niet alle experts op het gebied van vrouwengezondheid denken dat het schadelijk is om de natuur te foppen. Hoe vaak je de menstruatiebeurt ook overslaat, zodra je stopt met het anticonceptiemiddel komt je menstruatie in principe weer terug en kun je ook weer zwanger worden, al kan het even duren.
  
>> Eten voor ongesteldheid
  

Zonder stopweek

Judith Huirne: ‘Als je de pil sowieso al slikt, kun je je afvragen of dit zonder stopweek niet comfortabeler is. Medisch gezien is die stopweek niet per se nodig. Dat concept is bedacht door wetenschappers die aan de wieg stonden van de eerste generatie pillen, in de hoop dat men het middel als minder onnatuurlijk zou zien. In die stopweek krijg je een onttrekkingsbloeding, dat is geen echte menstruatie. Zonder stopweek slikken geeft ook een kleinere kans op ongewenste zwangerschap.
  
Dat risico is namelijk het grootst als je in de eerste week na de stopweek een pil vergeet.’ Ook de anticonceptiering Nuvaring kun je zonder stopweek gebruiken. "Deze werkt op eenzelfde manier als de pil. Praktisch nadeel van deze twee methoden is wel dat er bij langdurig gebruik een kans op doorbraakbloedingen ofwel spotting bestaat, omdat de vaatjes kwetsbaarder worden. Dat is trouwens te ondervangen met een stopweek of door extra oestrogeen voor te schrijven."
  

Risicofactoren

Aan de anticonceptiepil – die sinds jaar en dag als wondermiddel tegen zo’n beetje elke vrouwenkwaal wordt ingezet – zitten zoals bekend ook nadelen. Hoogleraar gynaecologie Judith Huirne van VUmc in Amsterdam: "Risicofactoren zijn een verhoogde kans op trombose – vooral in het eerste jaar – en een iets hogere kans op borstkanker. Daarnaast zijn er de bekende bijwerkingen als hoofdpijn, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, wisselende stemmingen of juist een vlakke gemoedstoestand en een verminderd libido. De pil verlaagt de beschikbare hoeveelheid androgenen in je bloed. In vergelijking met de pil worden bij een Mirena-spiraal minder hormonen in het bloed opgenomen, maar een Mirena heeft ook bijwerkingen." En er zijn niet echt andere methoden voor bewust niet menstrueren, dan hormoontherapie, zonder organen rigoureus te laten verwijderen. 
  
>> Tips om je beter te voelen tijdens je ongesteldheid
  

Erger dan de kwaal?

Moraal van het verhaal: wie haar menstruatie wil ditchen – om welke reden dan ook – heeft een keuzemogelijkheid. Al betekent dit voorlopig dat je je met hormonale anticonceptie zult moeten behelpen, in de vorm van staafjes, pillen, ringen of spiraaltjes. Elke optie brengt specifieke bijwerkingen en gezondheidsrisico’s met zich mee. Een kwestie van je huiswerk doen en je goed laten adviseren, zodat je de afweging kunt maken of het middel erger of juist minder erg is dan de kwaal. Zoals je dat ook doet met alcohol drinken, basejumpen of autorijden zonder gordel. Maar die tijd van de maand kan naar de eeuwige jachtvelden worden verbannen. En ook weer worden opgegraven als dat nodig is.
  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Want het effect van je houding tijdens het slapen is groter dan je waarschijnlijk denkt!
Doorslikken of niet? That's the question...
Maar liefst 70% van de jongeren vergeet om oordopjes mee te nemen naar feestjes. 
Kun je beter een uiltje knappen of wakker blijven?
De info die je wel mag slikken. 
Een kater is maar vervelend. Met de nare gevolgen van (te veel) alcohol reken je het liefst zo snel mogelijk af, natuurlijk. Daarom: de beste anti-kater tips op een rij.