Wanneer je niet aan die nodige 8 uur slaap per nacht komt (omdat je toch nog één Netflix-aflevering wilde afkijken), kan je dag nogal moeizaam verlopen. Blijven jouw collega’s ook op een veilige afstand tot je die eerste 5 koppen koffie heb gehad? Slaap inhalen kan niet, maar na een dutje voel je je waarschijnlijk een stuk beter. Oké, je baas vindt het misschien niet zo leuk als je een dutje doet op je bureau, maar er zijn genoeg redenen waarom we dat wél eens zouden moeten doen.

>> 8 planten die je nachtrust bevorderen

Frustraties

Ben je prikkelbaar? Na het doen van dutje (van ongeveer een uur) zul je die grap van je collega een stuk beter waarderen. Uit een onderzoek van de University of Michigan bleek dat mensen, na het doen van een kort dutje, veel minder snel gefrustreerd raakten dan deelnemers van het onderzoek die geen dutje hadden gedaan. Aangezien er maar 40 mensen aan dit onderzoek meededen, zou er meer onderzoek gedaan moeten worden om te kunnen zeggen of dit op iedereen hetzelfde effect zal hebben.

Blijf alert

Of je nou een lange tijd achter het stuur moet zitten of een moeilijke taak op je werk moet afmaken, een dutje kan je helpen om alert te blijven. Even 40 minuten je ogen sluiten zorgt voor een stijging van wel 54 procent in je alertheid, volgens een onderzoek van NASA. Ook uit kleinere studies bleek dat, na een dutje van 10 minuten, je al een stuk alerter bent.

Creativiteit

Lukt het maar niet om voor dat ene probleem een oplossing te vinden? Blijf niet uren achter je bureau zitten in de hoop dat je plotseling met dat briljante idee komt. Neem even afstand van het probleem en doe een dutje. Volgens de National Academy of Science helpt een korte rust van 90 minuten om op een andere manier ideeën en gedachten te combineren.

Gezond hart

Een gezonder hart door vaker dutjes te doen? Volgens Harvard University kan het. Uit een groot onderzoek onder 23.681 Griekse mannen en vrouwen bleek dat de mensen die regelmatig een dutje deden en verminderde kans op hartziekten hadden. Het risico voor mensen die regelmatig een siësta houden is volgens dit onderzoek zelfs 50% lager dan voor mensen die nooit een siësta houden. Andere factoren, zoals gezonde voeding hadden hier zeker ook invloed op, dus blijf vooral doorgaan met je gezonde levensstijl.

>> Wat is beter: even slapen of niet slapen?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?