Dit rapport stelt dat Europeanen hun voedingspatroon flink moeten veranderen

Health


“Europa zou veel meer insecten moeten eten.”

Europeanen moeten hun voedingspatroon veranderen. We worden nog altijd gestaag dikker met z’n allen, buffelen nog altijd te veel vlees en zetten een wisselvallig resultaat neer wat betreft die schijf van vijf, de voedselzandloper, of andersoortige tabel die ons aanmoedigt toch vooral gevarieerd te eten. We eten wel, dat is het probleem niet, maar we voeden onszelf maar nauwelijks. En doordat we maar wat aanrommelen met onze voeding, deren we het milieu ook nog ’ns.
  
>> Dit is wat voedselhypes betekenen voor het milieu
  
Een heleboel serieuze waarschuwingen ten spijt lijkt het gros van de mensen nog niet echt te willen luisteren. Een nieuw rapport dat de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) deze week publiceerde en waaraan wetenschappers van verschillende universiteiten in Europa meewerkten, tikt ons nogmaals op de vingers en onderstreept dat er echt, echt, écht drastische veranderingen doorgevoerd zullen moeten worden – willen we redden wat er te redden valt dan hè.
  
De onderzoekers waarschuwen dat Europeanen hun voedingspatroon flink moeten omgooien, anders gaat het mis. Goed mis. Gezondheidstechnisch en milieutechnisch gesproken. En van dit rapport mag je dat rustig aannemen: honderddertig academici hebben zich twee jaar lang met zorg gebogen over de toekomst van onze voeding, over onze gezondheid, het milieu, die griezelige klimaatverandering en de landbouw. Het devies na twee jaar onderzoek: ons voedingspatroon moet op de schop. En gauw.
  
>> Waarom seizoensgebonden eten zoveel beter is
  
Zowel obesitas als ondervoeding is een probleem. En niet alleen ons lichaam, maar ook het milieu is hier de dupe van. Dat klimaatverandering negatieve effecten heeft op onze voedselsystemen, zoveel is duidelijk. Dames heren onderzoekers benadrukken die negatieve effecten nogmaals en pleiten voor een landbouw die climate-smart is. En dus moeten we innoveren, door bijvoorbeeld nieuwe planten te ontwikkelen (die goed tegen droogte kunnen).  
  
Maar, wij consumenten horen ook een steentje bij te dragen en moet minder calorieën en veel minder vlees gaan eten. Op zich wisten we dat al best, niet? Nieuw is de overweging meer alternatieve vormen voor vlees te ontwikkelen. Meer voedsel uit oceanen, meer kweekvlees en, komt-ie: meer insecten. Jawel. Ook een aandachtspunt: bronnen van voedselcontaminatie zouden sneller moeten worden geconstateerd en aangepakt om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. En voedselverspilling moet hoger op de politieke agenda. Ook op die agenda: de onderzoekers stellen voorts dat beleidsmakers meer moeten doen om gezonde en milieubewustere voeding betaalbaar te maken.
  
Team Women’s Health schotelt je bij dezen vast elf vleesloze (maar o-zo verrukkelijke én gezonde) recepten voor:

>> 11 Fantastische, vegetarische en beregezonde recepten!

Kun je beter een uiltje knappen of wakker blijven?
De info die je wel mag slikken. 
Een kater is maar vervelend. Met de nare gevolgen van (te veel) alcohol reken je het liefst zo snel mogelijk af, natuurlijk. Daarom: de beste anti-kater tips op een rij.
Ook als je gewoon genoeg slaap hebt gehad.
Je scroll,- en klikgedrag kan volgens deze wetenschapper een heleboel voorspellen.