Hoge zonkracht? Bescherm je ogen goed!

Health


Zonne-aanbidders, opgelet!

SPONSORED                                                 
Women's Health x Bausch + Lomb
 
We weten hoe we onze huid goed moeten beschermen tegen de kracht van de zon. Het liefst slurpen we iedere zonnestraal op, maar niet voordat we ons goed hebben ingesmeerd met zonnebrand. Maar hoe zit dat moet onze ogen? Daar bestaat geen aparte zonnebrandcrème voor, maar ze verdienen wel dezelfde bescherming. Sterker nog: je ogen zijn hartstikke kwetsbaar in het felle zonlicht, dus om je ogen gezond te houden moet je een paar maatregelen treffen - ook wanneer de zon wat minder hard schijnt.
   
Waarom beschermen?
Onze ogen zijn heel kwetsbaar. Ga je (niet goed genoeg) beschermd de zon in, dan kan de Ultraviolette straling in het zonlicht je ogen ernstig schaden. De gevolgen van uv-straling voor het hoornvlies zijn meestal niet direct merkbaar, maar naar verloop van tijd wordt de permanente schade duidelijk. Zo blijkt uit onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat twintig procent van alle staar wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling.
      
Tips voor gezonde ogen
Net als dat je je huid moet beschermen tegen verbranding, moet je je ogen beschermen tegen uv-schade. Zorg er daarom voor dat je nooit-never-ever recht in zon kijkt en je altijd een zonnebril bij de hand hebt. Niet alleen in de zomer, want ook in koudere maanden en achter de wolken kan de zon fel schijnen en ongemerkt schade toebrengen. En volg voor de meest effectieve bescherming van je ogen de onderstaande tips op. Happy summer!

 • Kies voor lenzen met uv-bescherming. Op de momenten dat je geen zonnebril draagt, zijn je ooglens en iris in ieder geval beschermd. Een voorbeeld van lenzen met de juiste bescherming zijn deze Biotrue ONEday lenzen met UV Block. Zorg er verder voor dat je op de hoogte bent van alle do's & don'ts als het gaat om het dragen van lenzen op vakantie.
         
 • Een fijne combi in de zomer: lenzen op sterkte en een zonnebril. Kies voor kwaliteitslenzen die je ogen niet uitdrogen (zoals deze ULTRA contactlenzen) en ga niet voor een ieniemienie zonnebril om je gezicht zo bruin mogelijk te laten worden. Kies liever een model dat ook de huid rond en naast je ogen bedekt. Lachrimpels zijn leuk, blijvende zonschade is dat niet.
      
 • Met een hoge zonkracht verbrand je in no-time. Wel eens verbrande oogleden gehad...? Dat wens je je ergste vijand niet toe. Smeren dus, met een zonnecrème met hoge factor. Kies wel voor een crème met minerale zonfilters (op de verpakking vermeld als zink oxide en titanium dioxide) als je snel last van tranende ogen hebt.
      
 • Voelen je ogen extra droog aan door het warme weer? Bevochtig ze dan met oogdruppels die het vochtgehalte van je ogen à la minute weer op orde krijgen. Een paar druppels biedt al onmiddellijke verlichting, en zo'n klein flesje past in iedere handtas.
       
 • Wat voor je huid geldt, geldt ook voor je ogen: vermijd de zon tussen 11u00 en 15u00.
       
 • Check de rating van je zonnebril. Een bril die je ogen beschermt, heeft een CE-aanduiding met daarachter een getal van 0 (=geen bescherming) tot 4 (=92 tot 97% lichtabsorptie). Of zoek naar de UV-aanduiding; een UV 400 beschermt je ogen het beste.
        
 • Tenslotte: als het dragen van een zonnebril niet uitkomt, zorg dan dat je een pet met klep of hoed met brede rand bij je hebt.

           
Lees ook:   

> 4 tips om je ogen in topconditie te houden
   
> Vermoeide ogen op kantoor? Met deze tips krijg je weer een frisse blik

Het antwoord is waarschijnlijk niet wat je denkt!
Over vegan windjes en meer...
Met een tang, pincet of kaart… Zoveel opties!
Voorkom met deze tips dat je een teek over het hoofd ziet!
Niet gezond meer! Een hype of nieuwe eetstoornis?
Levert elke tekenbeet meteen besmetting op?