Word je ’s nachts weleens wakker met extreem pijnlijke kramp in je kuiten? You’re not alone! Er schieten wekelijks honderdduizenden mensen recht overeind in bed door een scherpe, snijdende pijn in hun kuiten of voeten. Op zo’n moment kun je het wel uitschreeuwen van de pijn en voor je gevoel duurt het soms wel uren voordat het eindelijk wegtrekt. Hoe ontstaan die krampen en wat kun je ertegen doen?

Volgens Mark Andrews, hoogleraar Fysiologie in aan het Lake Erie College of Osteopathic Medicine in Pennsylvania, is er tijdens kramp in de spieren, sprake van een kortsluiting in de zenuwen. Die kortsluiting zorgt ervoor dat de spier gaat samentrekken en alle spiervezels onder hoge spanning komen te staan. “Kramp wordt ervaren als één van de heftigste soorten pijn en kent verschillende oorzaken. Zo kan het te maken hebben met vochttekort, voeding en door het binnenkrijgen van teveel zuren.”

Zuur-base balans

Om deze laatste oorzaak te begrijpen moet je eerst weten dat je lichaam een zuur-base balans heeft. Die wordt uitgedrukt in pH waardes en kan tussen de 0 en 14 liggen. 0 tot 7 is zuur, 7 is neutraal en 7 tot 14 is basisch (ookwel alkalisch genoemd). De maag heeft een pH van tussen de 2 en 3,5 en is dus extreem zuur. Je bloed iets minder, want die zit rond de 7. Om het evenwicht tussen zuur en basisch in je lichaam te behouden, wordt het overschot aan zuren uitgescheiden via je urine. Als je dagelijks teveel zuur binnenkrijgt, kunnen je organen dit niet meer verwerken. Ze worden dan naar andere weefsels gestuurd zoals die van je huid en spieren. Dit verschijnsel, wat ook wel ‘weefselverzuring’ wordt genoemd, staat bekend als één van de oorzaken van die ellendige kramp in je kuit.

Voeding

Wat je binnenkrijgt aan voeding heeft een grote invloed op je zuur-base balans. Door je lichaam meer basisch te maken, zou je het evenwicht weer kunnen herstellen. Producten met een basische uitwerking zijn: groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, eieren, sojaproducten, granen en kaas. Neutrale producten zijn vetten zoals olijfolie, kokosolie, boter en noten. Ook de manier van bereiden kan van invloed zijn. Kook je, net zoals je oma, de bloemkool en aardappels minstens een half uur? Dan kun je daar misschien beter mee stoppen. Door kort koken, wokken of stomen zorg je ervoor dat de meeste mineralen behouden blijven.

Vochttekort

Ook kan de balans tussen elektrolyten in het bloed verstoord zijn. Dit zijn simpel gezegd elektrisch geladen deeltjes zoals kalium, calcium en magnesium die in het bloed en weefsel voorkomen. Een tekort van deze elektrolyten, door bijvoorbeeld vochttekort, kan ervoor zorgen dat de onderlinge verhouding verandert. Dat kan weer leiden tot aanspanning van spieren, oftewel kramp. Omdat je op warme dagen meer vocht verliest is dit meteen ook waarom je met warm weer meer kans hebt om kramp te krijgen.

Pijn doorbreken

Volgens Andrews kan het rekken van de spier helpen tegen de pijn van kramp. “Rek de spieren 15 tot 30 seconden lang, totdat de spier ontspant en de kramp wegtrekt. Probeer na de kramp ten minste een uur niet intensief te bewegen, zodat de spieren en het centrale zenuwstelsel de tijd krijgt om te herstellen.” Doe als je gaat sporten ook altijd een warming-up en cooling down. Dit kan helpen bij het voorkomen van krampen. Als langer dan een paar maanden last blijft houden van kramp, ga dan naar een (gekwalificeerd sport)arts of fysiotherapeut, adviseert Andrews.

Bron: American Academy of Orthopaedic Surgeons, Scientific American

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?