Herkenbaar, die broek die ineens heel strak zit? Waarschijnlijk geef ook jij direct de schuld aan de maaltijd van de avond daarvoor. Maar is die blik op de oorzaak eerlijk? Of heb je gewoon last van een opgeblazen buik? Je komt namelijk niet aan van één maaltijd die net iets groter was dan je normaal zou eten. Om uit te sluiten waarom je broek ineens strakker zit, hebben we voor jou 8 vragen die je jezelf kunt stellen om de oorzaak te achterhalen. Succes!

Ben ik aangekomen, of heb ik last van een opgezetten buik?

1.Hoe (drastisch) is mijn levensstijl veranderd ?

      Verandering in je levensstijl kan invloed hebben op je gewicht of het opgeblazen gevoel. Je lichaam (en vooral je darmen) functioneren het beste op routine, regelmaat en ritme. Ga je een avondje de stad in, heb je een week vol stress achter de rug, of heb je toegegeven aan late night snacking? Dan kan dit invloed hebben op je buik! Ook het gebruik van medicijnen, minder slaap, of een ander eetpatroon kunnen aan het begin een opgeblazen buik tot gevolg hebben. Geen zorgen, je lichaam went ook weer snel aan een verandering!

      2. Hoe zie ik eruit in de ochtend?

      In de ochtend is je buik altijd platter dan aan het einde van de dag. Je voedsel is al ruim verteerd en zou niet meer 'mogen' zorgen voor een opgezette buik. Is je buik in de ochtend al opgeblazen? Dan kan het zijn dat je vertering niet optimaal is, óf dat je toch iets bent aangekomen. Kijk dus met een kritisch oog naar de situatie, voordat je een conclusie trekt. Zeker wanneer je last hebt van verteringsklachten, merk je dit ook aan je stoelgang of energie. Door voldoende vezels uit groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten te eten, ondersteun je een goede vertering.

      3. Wat doet mijn buik na een maaltijd?

      Zet je buik op direct ná het eten, dan heb je gegarandeerd last van een opgeblazen buik! Sommige combinaties voedingsmiddelen kunnen een opgeblazen buik veroorzaken. Rustig bewegen na je maaltijd werkt goed tegen een opgeblazen buik. Ook drinken wat kruiden thee kan het opgeblazen gevoel verminderen.

      Zo kom je van je opgeblazen gevoel af >>

      4. Ben ik ongesteld?

      Iedere vrouw heeft last van een opgezette buik tijdens de menstruatie. Er gebeurt veel rondom de baarmoeder area, wat invloed kan hebben op de stoelgang. Gedurende de menstruele cyclus veranderen de vrouwelijke geslachtshormonen. Zowel oestrogeen als progesteron heeft veel 'vocht' nodig. Hierdoor houd je lichaam tijdens je menstruatie ook meer vocht vast. Waar het vocht zich opslaat is bij iedereen anders, maar vaak rondom de buik.

      Last van een opgezette buik tijdens je menstruatie? Lees hier wat je ertegen kunt doen >>

      5. Waar zit het ‘gewicht’?’

      Wanneer je aankomt in vetmassa gaat dit heel geleidelijk. Je lichaam verdeeld dit namelijk netjes over verschillende punten. Dus niet alleen rondom je buik! Het strekt zich uit over je buik, dijen, billen, armen, gezicht, etc. Zeker bij vrouwen zie je gewichtstoename terug in deze gebieden. Verdenk je te zijn aangekomen in gewicht? Beoordeel dan niet alleen je buik!

      6. Wanneer heb ik voor het laatst gepoept?

      Ontlasting houd vocht vast. Heb je dus nog geen bezoekje gebracht aan het toilet, dan kan ontlasting in je endeldarm zorgen voor op een opgezette buik! Obstipatie, of wel 'verstopping', kan een reden zijn dat je buik boller staat dan normaal. Heb je last van een moeilijke stoelgang of kun je niet vertrouwen op een dagelijks wc-bezoekje? Begin je dan dan met lauwwarm water, dit brengt de stoelgang op gang! Ook rust, meditatie en wandelen ondersteunen de stoelgang.

      7. Welke kleur is je plas?

      Donker gele (en stinkende) plas is een teken dat je te weinig vocht drinkt. Een lichtgele kleur is meer ideaal. Krijg je niet voldoende vocht binnen, dan kan je buik opzetten. Dit komt doordat ontlasting blijft 'liggen' en vocht nodig heeft om de reis naar de uitgang te voltooien. Met de kleur van je plas kun je dus bepalen of je voldoende vocht drinkt.

      8. Heb ik recent veel zout of koolhydraten gegeten?

      Voornamelijk zout, maar ook koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Waardoor je na het eten van een maaltijd wat opgeblazen kunt zijn. Wees dus gematigd met je zout en koolhydraten inname. Je vindt veel zout hoofdzakelijk terug in kant-en-klaar-maaltijden. Kook vers en kies voor goede bronnen koolhydraten (groenten, fruit, volkoren graanproducten). Door zelf te koken heb je controle over de hoeveelheid zout dat je toevoegt aan je maaltijd!

      Conclusie

      Dus, beoordeel de reden van die strakke broek dus eerlijk! De beste manier is dus echt om de bron te achterhalen. Als je merkt dat je op regelmatige basis last hebt van een opgezette buik, of de wc-bezoekjes uitblijven, raden we je aan om contact op te nemen met een dokter of diëtiste. Af en toe last hebben van een opgezetten buik hoort dus ook bij het vrouwelijke lichaam.

      Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?