7 signalen dat je aan het doorslaan bent in je gezonde levensstijl

Health


Er is natuurlijk niks mis met letten op je voeding en veel sporten. Maar wanneer ben je gezond bezig en wanneer ben je aan het doorslaan?

Zoals je wellicht al voorbij hebt zien komen in ons magazine en op onze website voeren we de komende maanden campagne tegen FOGO. Oftewel the Fear of Going Out, waarbij men bang is om naar sociale events te gaan omdat ze dan niet aan hun gezonde levensstijl kunnen voldoen. We deden er onderzoek naar onder 3140 vrouwen waarbij één op de vijf vrouwen heeft aangegeven dat ze bewust niet uit eten willen omdat ze dan onvoldoende controle hebben over wat ze binnen krijgen. Het moment wanneer je angstig wordt als je iets ‘ongezonds’ hebt gegeten kan een signaal zijn van ‘orthorexia nervosa’ – een obsessie met clean eating.
 
Twijfel jij of je aan het doordraven ben? Kijk dan of je deze 7 signalen herkent:
 
 
1. Je voelt je paniekerig en schuldig als je iets ‘ongezonds’ hebt gegeten of gedaan
Mensen met een relaxte houding kunnen gewoon omgaan met een dagje niet sporten of een stukje taart eten op een verjaardag. Als jij merkt dat je dit soort dingen een grote uitdaging begint te vinden, dan heeft de obsessie jou misschien al in zijn macht. Wordt je er bozig van, krijg je een paniekaanval, moet je huilen, voel je schuldig of depressief? Dan kan het een signaal zijn dat er iets niet goed zit…
  

health obsessie

 
 
 
2. Je deelt alles in op goed of slecht
Je lichaam is jouw tempel, en ook een plek waar geen oordeel bestaat. Het maakt je lichaamscellen niet uit wat je met ze doet – ze dealen gewoon met wat je hen brengt. Als jij alles mentaal indeelt op goed of slecht, is dat vaak een teken dat je te ver gaat. Een stuk chocolade is niet per se ‘slecht’, en het maakt je ook geen slecht persoon als je er trek in hebt.
   

health obsessie

 
 
  
3. Je schuift je hele leven aan de kant om maar aan jouw ‘healthy lifestyle eisen’ te voldoen
Prioriteiten stellen is in principe iets goeds natuurlijk. Maar als je echt alle borrels of feestjes overslaat om maar niet in de verleiding te komen, is dat wel een stuk minder gezellig voor jezelf. Of als vriendschappen stranden omdat je je zorgen maakt over ongeplande avondjes uit of menukaarten die je niet kent? Je leven draait om eten en sporten, en alles wat in de weg staat moet wijken? Het hoéft niet.  Een vakantie of spontaan tripje? Als je je gelijk drukmaakt over het feit dat je misschien geen juicer bij je hebt, of je vaste workout niet kunt doen, vraag jezelf dan af of je echt gelukkiger wordt van de keuzes die je maakt.
  

health obsessie

 
 
  
4. Je menstruatie stopt
Als je lichaam niet meer maandelijks menstrueert, is dat een duidelijk signaal van je lichaam dat het teveel te verduren heeft. Of het nou gaat om te weinig calorieën binnenkrijgen of te veel sporten – er moet iets veranderen. Je cyclus stopt als je lichaam zegt dat het niet langer gezond of veilig is om zwanger te worden. Het is een klassiek signaal voor het feit dat je te veel van je lichaam vraagt. Dit is absoluut niet iets wat je mag negeren.
 
 
5. Je begint paranoia te worden met betrekking tot eten
Dit kan verschillende vormen aannemen. Eentje is bijvoorbeeld wanneer je zoveel sport en calorieën wilt verbranden, zodat het precies matcht met het aantal calorieën wat je inneemt. Een andere vorm is wanneer je irrationeel bang wordt iets te eten dat op de ‘ongezonde lijst’ staat volgens jou – suiker, gluten of iets anders. Het is natuurlijk goed om bepaalde dingen zoveel mogelijk te vermijden voor gezondheidsredenen, maar als het leidt tot paniek – alsof je gif aan het vermijden bent – dan is het zorgelijk.
  
 
6. Je blijft sporten ondanks een blessure of ziekte
Een ander signaal van een health obsessie is - ironisch genoeg - weigeren te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen. Bijvoorbeeld als je stug blijft leven op smoothies en spinninglessen tot 04.00 ’s nachts ondanks dat je lichaam je signalen stuurt dat genoeg, genoeg is. Zeker wanneer je eigenlijk ziek bent of een blessure hebt. Dan klopt het beeld wat je hebt bij ‘gezondheid’ niet meer. Luister naar je lichaam, doe waar het om vraagt, en vermijd verdere druk door steeds maar door te blijven gaan.
  

health obsessie

 
 
 
7. Je stelt je direct defensief op als iemand je erop wijst dat je misschien te ver gaat
Als je veel met je gezondheid bezig bent, zal dat uiteraard worden opgemerkt door mensen. Opmerkingen à la: ‘wanneer ga je weer normaal doen’, ‘sport je ook wel eens een dag niet’ of ‘ik vind je lichaam nu niet meer mooi hoor’ kunnen in sommige gevallen meer zeggen over de persoon die ze uitspreekt dan over jou. Maar luister er wel regelmatig naar en sta even stil of er niet een kern van waarheid in kan zitten. Wordt je bij zulke opmerkingen gelijk boos en kun je niet meer normaal reageren, vraag jezelf dan af bij wie het probleem ligt.
    

health obsessie

 
 
 
Wees eerlijk tegen jezelf. Gezond willen eten, regelmatig sporten en veel bezig zijn met jouw nieuwe leefstijl kan iets hartstikke goeds zijn. Word jij er echt gelukkiger door? – Super! Maar als je dit artikel hebt gelezen en jezelf er iets teveel in herkende, praat er dan over en denk erover na om misschien hulp te zoeken.

 
Lees ook:
>> Je bent wat je eet?
 
>> De 9 allernieuwste en allertofste sportinitiatieven van nu
 
 

Bron: bustle.com

Kun je beter een uiltje knappen of wakker blijven?
De info die je wel mag slikken. 
Een kater is maar vervelend. Met de nare gevolgen van (te veel) alcohol reken je het liefst zo snel mogelijk af, natuurlijk. Daarom: de beste anti-kater tips op een rij.
Ook als je gewoon genoeg slaap hebt gehad.
Je scroll,- en klikgedrag kan volgens deze wetenschapper een heleboel voorspellen.