Een paniekaanval kan plotseling ontstaan. Ook als je nog nooit last hebt gehad van een angststoornis en het gevoel hebt dat je stress meestal de baas bent, kan een paniekaanval zomaar de kop opsteken. Normaal zijn stress en angst een waarschuwing voor gevaar, wat je nodig hebt om te overleven. Maar wat als je op de verkeerde momenten te veel stress ervaart? Op zo’n moment verandert stress in een paniekaanval.

Tijdens een paniekaanval kun je in korte tijd last krijgen van een aantal symptomen. Deze kunnen per persoon verschillen, maar bestaan meestal uit een combinatie van een aantal van de onderstaande symptomen. Ken je zelf iemand met een angststoornis of zit je zelf in een periode met veel stress? Houd dan je ogen open voor de volgende symptomen van een paniekaanval.

Hartkloppingen

Bij een paniekaanval komt de evolutionaire vecht-of-vluchtreactie naar boven. Je hartslag schiet omhoog om je spieren meer zuurstof te geven, zodat je kunt vluchten of vechten. Een paniekaanval kan echter ontstaan in normale situaties, waar dit niet nodig is, waardoor je hartslag voor een lange tijd hoog blijft.

Hyperventilatie

Wanneer je in paniek raakt, versnelt je ademhaling, wat tijdens een paniekaanval lang kan aanhouden. Het gevoel van paniek wordt vaak nog erger omdat je het gevoel hebt dat je je ademhaling niet meer kunt controleren, waardoor je begint te hyperventileren.

Koude rillingen

Tijdens een paniekaanval trekt het bloed in je lichaam weg uit plekken waar je bloed op dat moment het minst nodig is, zoals je vingers en tenen. In plaats daarvan wordt het bloed naar je grotere spieren gevoerd die nodig zijn om, alweer, te kunnen vluchten of vechten.

Tintelingen of een doof gevoel in je armen en benen

Dit symptoom heeft dezelfde oorzaak als de koude rillingen. Door het wegtrekken van het bloed krijg je een tintelend of doof gevoel in je armen en benen.

Benauwdheid

Wanneer je veel stress ervaart, wordt je ademhaling sneller. De meeste zuurstof wordt tijdens een paniekaanval naar je spieren gestuurd, waardoor je het gevoel hebt dat je minder goed kunt ademen, wat vaak voor nog meer angst zorgt.

Vervreemding van de omgeving

Als gevolg van de benauwdheid krijgen je hersenen minder zuurstof. Tijdens een paniekaanval kun je dus heel duizelig worden en soms gedesoriënteerd raken omdat je het gevoel hebt dat de omgeving er anders uitziet.

Zweten

Veel mensen zweten tijdens een paniekaanval, en ook tijdens andere momenten met veel stress, omdat ons lichaam probeert af te koelen om oververhitting te voorkomen. Niet alleen mensen met een angststoornis hebben hier last van. Ook wanneer je stress ervaart voor een presentatie kun je zweethanden krijgen.

Misselijkheid

Je spijsverteringsstelstel vertraagt tijdens een paniekaanval, omdat je lichaam alle energie naar je spieren stuurt. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van misselijkheid.

Angst

Door al deze symptomen kun je tijdens een paniekaanval het gevoel hebben dat je de controle verliest, of zelfs denkt dat je doodgaat. Op zo’n moment is het dus belangrijk dat mensen om je heen weten wat er aan de hand is om je te helpen.

Bron: ADF stichting, thuisarts, MindTuning

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?