We staan er maar weinig bij stil, maar het meeste van ons eten en drinken is tegenwoordig verpakt in plastic. Helemaal wanneer je richting de frisdrankschap loopt, vliegen de plastic flessen je om de oren. Bij het kopen van zo’n fles zul je waarschijnlijk niet als eerste de onderkant checken. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Op het plastic staat namelijk een driehoekje met daarin een code die aangeeft om welk soort plastic het gaat. Hetzelfde geldt voor andere producten van plastic. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten plastic, die lang niet allemaal even goed zijn voor onze gezondheid en het milieu.

Code 1: PET of PETE

Deze code staat voor polyethyleentereftalaat en wordt vooral gebruikt voor frisdrank- en waterflessen. PET plastic is bedoeld voor eenmalig gebruik, omdat bij hergebruik het aantal bacteriën snel kan toenemen in de fles. Daarnaast bevat dit soort plastic chemische stoffen die bij hergebruik kunnen loslaten, waardoor je ze binnen kunt krijgen als je opnieuw uit de fles drinkt. Het hergebruiken van je waterflesje is daarom een slecht idee. PET plastic is eenvoudig te recyclen wanneer je het bij het plasticafval gooit, maar omdat veel mensen hiervoor niet de moeite nemen en het in de natuur deponeren, is PET plastic één van de grootste oorzaken van de wereldwijde toenemende milieuverontreiniging.

Code 2: HDP of HDPE

Deze code staat voor hoge dichtheid polyethyleen plastic. Het is een soort plastic dat vrijwel geen chemicaliën loslaat en is daarom het minst schadelijk voor je gezondheid. Dit plastic wordt vaak gebruikt voor melkkannen, wasmiddelflessen, shampooflessen, speelgoed en plastic zakken. HDPE kun je veilig hergebruiken en wordt vaak gerecycled, waardoor het ook beter is voor het milieu.

Code 3: PVC of 3V

Deze code staat voor polyvinylchloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Het bevat namelijk twee schadelijke chemicaliën die een negatieve invloed kunnen hebben op je hormonen. Het is een flexibele vorm van plastic die je onder andere kunt vinden in douchegordijnen, zwembanden, zwembadjes en matrasbeschermers. Je kunt dit plastic herkennen aan de sterke chemische geur wanneer je het product uit de verpakking haalt. Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij. Deze stof kan mogelijk kankerverwekkend zijn wanneer je het in grote hoeveelheden binnen krijgt.

Code 4: LDPE

Deze code staat voor lage dichtheid polyethyleen en wordt gebruikt voor zachte plastic producten, zoals boodschappentasjes, vershoudfolie en broodzakken. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan goed gerecycled worden. Toch blijft het beter om je eigen boodschappentas mee te nemen, zodat er niet onnodig veel plastic tasjes in het milieu komen.

Code 5: PP

Deze code staat voor polypropeen – een soort plastic dat wit gekleurd of half doorzichtig is. Het wordt vaak gebruikt voor magarinekuipjes, yoghurtbakjes, emmers, doppen en rietjes. PP is sterk, licht van gewicht en heeft goede warmtebestendige eigenschappen. Het beschermt producten tegen vocht, vet en chemicaliën. Het is een vrij veilige soort van plastic en kan gerecycled worden.

Code 6: PS

Deze code staat voor polystyreen plastic en is een goedkope, lichte en gemakkelijke vorm van kunststof die voor heel veel producten kan worden gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt voor piepschuim, drinkbekers, plastic eierdozen en plastic bestek. Er is discussie over de veiligheid van styreen - het basismiddel waarmee PS wordt gemaakt. PS plastic zou namelijk styreen kunnen lekken, dat schadelijk is voor onze gezondheid. Daarnaast is het erg schadelijk voor het milieu, waardoor je het dus beter kunt vermijden.

Code 7

Deze code wordt gebruikt op verschillende soorten plastic en is daarom lastig onder te verdelen tussen goed en slecht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor biologisch afbreekbaar plastic van onder andere rijstzetmeel of mais, dat goed is voor mens en milieu. Maar de code staat ook op polycarbonaat, een plasticsoort die het synthetische oestrogeen Bysphenol A (BPA) bevat. BPA kan volgens het Voedingscentrum een negatief effect hebben op je hormonen en het kan volgens dezelfde bron zelfs invloed hebben op je vruchtbaarheid. Er is zelfs een verband gelegd tussen sommige kankersoorten en BPA. Deze code kun je daarom beter niet gebruiken zolang je niet zeker weet om welke vorm van plastic het gaat. Je vindt code 7 onder andere op producten als bidons, shakebekers, sommige zonnebrillen en nylon.

Conclusie

Lang niet alle soorten plastic zijn dus onschadelijk voor onze gezondheid en milieu. Steeds meer producten van plastic worden daarom vervangen door glas of roestvrijstaal. Je kunt daarom beter zo nu en dan voor een van deze varianten kiezen. Houd er wel rekening mee dat je jouw flesje regelmatig goed reinigt. Plastic flesjes die steeds opnieuw gebruikt worden kunnen wel miljoenen bacteriën bevatten als ze tussendoor niet gereinigd worden. Die bacteriën. Door vermenigvuldiging blijven de bacteriën toenemen. Zeker bij flessen met een lastig schoon te maken uittrekdop. Als je de flesjes alleen voor water gebruikt, gaat het vaak om je eigen bacteriën en maaltijdresten die niet heel veel kwaad kunnen. Houd de flesje wel uit de warmte, want dan kunnen bacteriën harder groeien en kunnen er ook kleine hoeveelheden uit het flesje in het water terechtkomen. Maar het beste spoel je het flesje elke dag af met een drupje afwasmiddel.

Bron: Milieucentraal.nl, Voedingscentrum


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?