Het gebeurt iedereen weleens dat je de uren op de wekker voorbij ziet glijden en je de slaap maar niet kunt vatten. Maar als regelmatig plafondstaren echt een ongewenste hobby wordt, dan is het tijd om je slaapproblemen wat serieuzer te gaan nemen. Herken je de onderstaande symptomen en signalen, schroom dan niet om hulp te zoeken.

1. Je slaap nooit aan één stuk door

En niet omdat je wakker wordt gemaakt (of geschreeuwd) door een pasgeboren baby of luidruchtige buren. Uit jezelf wakker worden tijdens je nachtrust, kan duiden op slaapapneu. Wanneer je hier last van hebt, kiezen je hersenen ervoor om je wakker te laten worden, omdat je niet normaal meer ademt. Je schrikt even, al je ademhalingsspieren ontspannen zich en voor je het weet lig slaap je weer verder.

Het maakt weinig verschil of dit om de paar minuten gebeurt of elk uur. Zolang je verstoorde nachtrust ervoor zorgt dat je niet uitgerust wakker wordt, is het een probleem. Reden genoeg om een afspraak te maken met je huisarts om te checken hoe je slaapapneu het beste behandeld kan worden.

2. Je staat op met hoofdpijn

Hoofdpijn in de ochtend kan duiden op een mildere vorm van slaapapneu, het zogenaamde 'bovenste luchtweg-weerstand syndroom'. Adem je niet goed in en uit, dan kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt. Wanneer dit gas in je lichaam blijft hangen, krijg je hoofdpijn.

Voordat je een afspraak bij de huisarts maakt: er is misschien een remedie. Trek de dekens niet te ver over je hoofd voordat je in slaap valt. Jezelf begraven in een dekenfort met alle kooldioxide die je uitademt, kan ook voor hoofdpijn zorgen. Zorg er dus voor dat je longen voldoende frisse lucht kunnen in- en uitademen.

3. Knarsetanden

Knarsetanden kan niet alleen lelijke gevolgen hebben voor je gebit, maar ook voor je nachtrust. Hoe ontstaat dit krampachtige geschuur met je tanden en kiezen? Meestal is stress de boosdoener.

Knarsen gebeurt tijdens korte periodes van wakker zijn, daarom raak je extra vermoeid. Wanneer je gestrest bent of je zorgen maakt, word je gedeeltelijk wakker en verkramp je. Resultaat: schade aan je gebit. Wordt je ’s ochtends wakker met een pijnlijke kaak, stap dan naar de tandarts. Die kan je een splint aanmeten, een soort bitje waardoor het schadelijke tandenknarsen verleden tijd is.

4. Je doet dingen waar je 's ochtends niks meer van weet

Krijg je de volgende ochtend van je partner te horen dat je je weer hebt misdragen vannacht? Neem het serieus, zeker als er geen alcohol in het spel is geweest. Dit soort gedrag valt onder de paraplu van parasomnia. Hierbij kun je niet alleen jezelf, maar ook anderen schade toebrengen. Uiteindelijk kun je gaan slaapwandelen, of erger nog: slaaprijden. Overleg je vreemde, nachtelijke avonturen met je huisarts. Hij of zij moet je wel degelijk serieus nemen.

Bron: Menshealth.nl

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?