Hoewel je elke avond opnieuw je bed in kruipt en slapen de normaalste zaak van de wereld lijkt, valt er nog veel over te leren. We slapen tenslotte ongeveer een derde van ons leven, dus dat kun je dan maar beter goed doen, toch? Slaapexpert professor Anton Coenen, de schrijver van ‘Het Slapende Brein’, vertelt je hoe het zit.

Snel in slaap vallen

Als je niet kunt slapen ga je vaak piekeren en daar zit je niet op te wachten. Vooral niet op het moment dat je je slaap extra hard nodig hebt. Plafonddienst wil je liever vermijden. Om snel in slaap te vallen is het daarom belangrijk om ’s avonds ontspannen en rustig te zijn volgens de slaapspecialist. "Om snel in slaap te kunnen vallen moet je brein slaap accepteren en daarvoor moet het rustig zijn" vertelt Coenen. Deze tricks kunnen je helpen sneller in slaap te vallen. Wist je bijvoorbeeld dat kamillethee kan helpen om sneller in dromenland te komen? Nog heel laat eten kan het slapen juist tegenwerken.

Slecht voor slaap

"Van een spannende film, het checken van je e-mail en het beantwoorden van berichtjes raakt je brein weer geactiveerd en daardoor val je minder snel in slaap," zegt de slaapexpert. Ook als je gevoelig bent voor cafeïne, cola of een ander product waar je door gestimuleerd wordt, kun je die producten beter niet nemen voor het slapen. Ook het licht van je televisie of telefoonscherm werkt niet bevorderend voor je slaap, vertelt Coenen. Pittig eten en het licht van je telefoon kun je 's avonds ook beter vermijden.

>> Zo doe je dat: warm slapen zonder verwarming

Slapeloosheid

Snurken en slaapapneu kunnen zorgen voor een minder goede nachtrust. ‘Veel mensen snurken doordat de tong tegen de ingang van de luchtpijp drukt. Dit kan vooral gebeuren als je op je rug slaapt. Het weefsel van de keel gaat trillen en dit veroorzaakt het snurkgeluid,’ vertelt de professor. Alcohol kan er ook voor zorgen dat je ‘s nachts snurkt. Dat zorgt namelijk voor spierverslapping waardoor je luider gaat snurken.

"Je kunt er niet zoveel aan doen om het te voorkomen. Wel kun je op je zij gaan slapen en als je overgewicht hebt kan het helpen om af te vallen. Snurken zelf is vervelend maar niet heel dramatisch, maar slaapapneu kan op den duur wel gevaarlijk zijn," zegt Coenen. "Slaapapneu zorgt voor ademstops tijdens je slaap waardoor je te weinig zuurstof in je lichaam krijgt. Je lichaam maakt meer rode bloedcellen aan om zoveel mogelijk zuurstof uit de lucht te binden. Hierdoor wordt het bloed dikker, dit taaie bloed moet door het hart worden gepompt wat voor hartproblemen kan zorgen".

Als je merkt dat je overdag moe bent en vaak zin hebt om te slapen, is het verstandig om je te laten onderzoeken, zegt Coenen.

>> Manieren om lekkerder wakker te worden

Lekker slapen

Om de ideale slaapomstandigheden te creëren moet de slaapruimte niet te warm, maar ook niet te koud zijn volgens de expert. "De temperatuur van je slaapkamer kan het beste tussen de 15 en 18 graden zijn," vertelt hij. "Als de ruimte te warm is kan je lichaam geen warmte kwijtraken en als het te koud is heb je extra dekens nodig wat zwaar kan zijn voor je lichaam, dat is ook niet goed." Verder moet een slaapkamer donker zijn, en de ruimte moet goed door kunnen luchten volgens Coenen zodat de slaapkamer lucht fris blijft en genoeg zuurstof bevat.

Slaap inhalen

Slaap kun je niet volledig inhalen, maar de belangrijkste typen slaap die je per nacht nodig hebt kun je wel inhalen. ‘De belangrijkste slaap is de diepe slaap, deze slaap heb je elke nacht nodig om je lichaam en geest te herstellen en deze slaap kun je inhalen als je een nacht hebt doorgehaald. Ook de remslaap en de droomslaap, kun je inhalen, maar de lichte slaap niet,’ vertelt de slaapexpert. Je kunt de helft van je slaap, bestaande uit diepe slaap en remslaap, inhalen. Dus als je gemiddeld acht uur slaapt en je hebt een avond doorgehaald, kun je de volgende dag maximaal vier uur bijslapen. Je hebt het vast al eens gemerkt: als je het een avond laat hebt gemaakt wil je het liefst de volgende avond vroeg je bed in.

Sporten vs. slapen

Kun je beter overdag een uurtje gaan sporten of gaan slapen als je wat meer energie nodig hebt? Volgens de slaapspecialist is het allebei goed. Ga je voor een middagdut? Dan kun je dat het beste doen na de middagmaaltijd. ‘In warme landen wordt dit de siesta genoemd, alleen hoeft het niet zo lang. Door 45 tot 60 minuten te slapen overdag rond dat tijdstip krijg je meer energie om de rest van de dag door te komen.’ Sporten is ook goed om goed te kunnen slapen vertelt Coenen. ‘Door fysiek en mentaal bezig te zijn overdag is de slaapdruk ‘s avonds hoger, waardoor je beter slaapt.’

Slaapfeitjes

Volgens de Nederlandse Vereniging Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) doen we er gemiddeld 19 minuten over om in slaap te vallen. Daarin kun je omgerekend 1140 schaapjes tellen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?