We snappen het, als het gaat om je eigen lichaam wil je een goede beslissing maken. Overweeg jij een spiraal te laten zetten? Wij zetten alle info voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Women’s Health to the rescue!

Spiraaltjes: welke soorten zijn er?

Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn er meerdere spiraaltjes. Zo heb je de koperspiraal, deze is zonder hormoon, en twee spiraaltjes mét hormonen: de Kyleena en de Mirena spiraal. Deze twee hormoonspiraaltjes hebben ook weer verschillende bijwerkingen. Zoals de naam al suggereert, stoot het hormoonspiraal dagelijks een hormoon af: progestageen. Dit hormoon verkleint de kans op een eisprong en zorgt ervoor dat de zaadcellen geen eicel kunnen bevruchten. Dit spiraaltje werkt ongeveer vijf jaar. Het koperspiraaltje werkt anders: dit spiraaltje gaat innesteling tegen, doordat het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks wordt opgebouwd. Bovendien maakt het koperspiraal de zaadcellen onvruchtbaar. Deze spiraal werkt vijf tot tien jaar. Je kunt het best met je gynaecoloog overleggen wat een goede optie voor jou is, mocht je hierover twijfelen.

Spiraal plaatsen: hoe gaat dat in z’n werk?

Anne-Lotte Coolen, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelt hoe het plaatsen van een spiraal gaat: ‘Nadat er lichamelijk onderzoek is gedaan, wordt een spreider (speculum of eendenbek) ingebracht waarmee de baarmoedermond in beeld komt,' vertelt Coolen. 'De baarmoeder wordt opgemeten met een sonde, hierna wordt het spiraaltje geplaatst. Als deze geplaatst is, worden de touwtjes afgeknipt.’ En dan de prangende vraag: ‘doet het pijn?’ Volgens dr. Coolen kan de plaatsing van een spiraal wel als pijnlijk ervaren worden, maar dit verschilt heel erg per persoon. ‘Voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen is het vaak pijnlijker in vergelijking met vrouwen die al wel kinderen hebben. Hetzelfde geldt voor mensen die erg gespannen en angstig zijn voor de plaatsing.' Zo kun je je het best voorbereiden op het zetten van een spiraaltje.

Spiraaltje: wat zijn de bijwerkingen?

Je kunt na het zetten van een spiraaltje wel last krijgen van bijwerkingen. Bij een koperspiraal kan je ongesteldheid heftiger zijn. Bij een hormoonspiraal kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, onregelmatig bloedverlies of gewichtstoename. We willen er wel even bij zeggen dat je je lichaam een aantal maanden moet gunnen om te wennen aan dat vreemde ding in je baarmoeder. Na een aantal maanden verdwijnen de bijwerkingen vanzelf. Is dit niet het geval? Ga dan even langs je huisarts.

Spiraal: wat zijn de voordelen?

We beginnen even met het feit dat een spiraal heel betrouwbaar is, en dat terwijl je nergens aan hoeft te denken! Daarnaast heb je -vergeleken met de pil- geen verhoogd risico op trombose en is er een grote kans dat jouw menstruatie uitblijft.

Spiraal: wat zijn de kosten?

Ook niet onbelangrijk, wat is het prijskaartje? Hoewel de prijs verschilt per type of merk, kost het hormoonspiraaltje ongeveer 150 euro. Zowel de huisarts als een gynaecoloog kan het spiraaltje plaatsen. Bij de gynaecoloog komen er nog kosten bij door je eigen risico. Ook de kosten van een koperspiraaltje zijn afhankelijk van het merk. Ben je aanvullend verzekerd? Haal dan eerst een recept bij de huisarts. Diezelfde huisarts kan het spiraaltje ook plaatsen, evenals een verloskundige of gynaecoloog. Zes weken later checkt hij of zij gewoonlijk of het spiraaltje nog zit waar het hoort.

Houd in gedachten dat elk lijf anders is. Je weet pas hoe jouw lichaam erop reageert als je een anticonceptiemiddel gebruikt. Weeg dus alle voor- en nadelen tegen elkaar af en vraag advies aan je huisarts.