Je hebt ziek zijn en ziek zijn…

Je hebt natuurlijk verschillende soorten van ziek zijn, wijst de doc. ons terecht op de feiten. Bij langdurig (fysiek) ziek zijn zit en lig je veel. Dat heeft invloed op je mobiliteit en bewegingsvrijheid. En daarmee ook indirect op je lichaamssamenstelling en -functionaliteit. Zelfs als je maar kort je spieren minder gebruikt heeft dit al invloed. Wanneer je bijvoorbeeld tien dagen in het ziekenhuis ligt, zou je spiermassa al afnemen. “Dat komt door de afwezigheid van fysiologische prikkels die juist deze spiermassa onderhouden.” Simpel gezegd: als jij je benen niet gebruikt, ziet je lichaam spiermassa in je benen als overbodig. Je lijf steekt er dan geen energie meer in met verlies van functionele spiermassa in de benen als gevolg.

Zo kan het voorkomen dat mensen ‘beter’ het ziekenhuis ingaan dan dat ze eruit komen. Bij langdurig zieken kan het zeker voordeel hebben om te sporten (te (blijven) bewegen), wanneer ze in de mogelijkheid zijn. Dan blijven die fysiologische prikkels (gedeeltelijk) aanwezig.

Voeding

Daarnaast is je voeding van invloed op behoud van je spiermassa. Eiwitten spelen een belangrijke rol als bouwstenen van spiermassa. Maar vergeet vooral de kwaliteit van je voeding niet. Micronutriënten spelen een rol in het vrijmaken van energie en in stofwisselingsprocessen en maken hiermee de spieropbouw mogelijk. De nadruk op plantaardig en gevarieerd eten met aandacht voor eiwitten vormt de basis.

>> Met deze 13 tips ben je zó van je verkoudheid af

Acuut ziek

Het “acute” (en daarmee korter) ziek zijn wordt vaak veroorzaakt door het binnendringen van ziekteverwekkers zoals het influenza- oftewel: het griepvirus. Hierop reageert je lichaam met een acute immuunreactie, wat je merkt als hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.

Wat doet sporten met immuunsysteem?

Dr. Ludidi laat weten dat onderzoeken laten zien dat sporten op een matige intensiteit in het voordeel werkt voor je immuunsysteem. Met de nadruk op matige intensiteit. “Hoog intensief sporten daarentegen, kan het immuunsysteem juist weer verzwakken.” Maar er zijn ook nog andere factoren die hierin meespelen, zoals omgevingsfactoren (bijvoorbeeld luchtkwaliteit) en je eigen voedingstoestand.

>> Aan deze symptomen herken je of je griep hebt

En ziek zijn en sporten?

Ten eerste: heb je zin om te sporten als je met griep op bed ligt? Dikke kans dat fysieke inspanning weerstand opwekt. Het algemene advies luidt dan ook: zoveel mogelijk rust nemen.

Mind over body: ziek zijn en daling in sportprestatie is een illusie?

Mocht je dan toch zo eigenwijs zijn om te denken dat je een keertje (of paar keertjes) sporten niet kunt overslaan, dan moet je de gok misschien maar gewoon wagen en gaan sporten. Vreemd genoeg is er namelijk maar weinig bekend over de invloed van het ziek zijn op je sportprestaties. Volgens een oud artikel uit de jaren ’80, zou het zelfs zo kunnen zijn dat de veronderstelde daling in sportprestaties tijdens “vermeende” ziekte vooral psychologisch is, in plaats van fysiek.

>> Dit gebeurt er in je lichaam met sportvasten

Wat doet de doc zelf als hij ziek is?

Toch is Ludidi zelf terughoudend met extreem sporten tijdens het ziek zijn. “Zeker wanneer ik last heb van temperatuurschommelingen of duizeligheid. Safety fist!” Daarnaast ben je natuurlijk een bron van ziektekiemen, daar zit niemand op te wachten.

“Verdomd lastig dus, die griep. Of je ‘m er uit kunt sporten heb ik niet kunnen achterhalen. Ik denk dat het vooral verstandig is te luisteren naar wat je lichaam aangeeft. De mens heeft als het goed is immers een natuurlijke drive om te bewegen. Als die drive er nog niet is, blijf dan vooral nog even lekker op de bank liggen, uitgriepen.”

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?