Of je nu te maken hebt met een naderende deadline, een sollicitatiegesprek of een eerste date, het gevoel van stress dat je op zulke momenten ervaart, kun je bijna niet ontlopen. Dat hoeft helemaal niet negatief te zijn, want het kan je ook kracht geven en motiveren om goed te presteren. Toch kunnen lange periodes van stress wel een negatief resultaat op je immuunsysteem hebben. Op de korte termijn kan dat dan ook voor best wat frustratie zorgen, maar op de lange termijn kan het zelfs zorgen voor grotere medische problemen. Niet alleen mentaal maar ook lichamelijk. Stress beïnvloedt het hele lichaam en zo kan het je ziek maken:

Vermindering van hersenweefsel

Stress kan van invloed zijn op je geestelijke gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat het weefsel in je hersenen, dat emotie en zelfbeheersing regelt, vermindert. Een onderzoek in het tijdschrift Biologische Psychiatrie concludeerde dat stress ervoor kan zorgen dat mensen minder goed met slecht nieuws om kunnen gaan. Dit heeft weer te maken met de prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor de regulering van emoties.

>> Relax: 4 ademhalingsoefeningen

Het immuunsysteem

Je bent sneller vatbaar voor verkoudheid als je een stressvol bestaan leidt. Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences bleek dat de immuunsystemen van proefpersonen die gestrest waren minder gevoelig waren voor het stresshormoon cortisol. Dit zorgt er weer voor dat een deel van het immuunsysteem, de ontstekingsreactie toelaat waardoor die kan groeien en uiteindelijk gaan leiden tot symptomen van verkoudheid en andere gezondheidsklachten.

Geheugenverlies

Door acute of ernstige stress kan het vermogen van je hersenen om nieuwe herinneringen te vormen beïnvloed worden. Dit heeft ook te maken met het stresshormoon cortisol dat de neurotransmitters beïnvloedt door het verminderen van synapsen (de plek waar het kortetermijngeheugen zich bevindt). Tijdens een onderzoek naar het verband tussen stress en geheugenverlies moesten ratten door een doolhof lopen, waarna ze een elektrische schok kregen. Daarna wist geen enkele rat zich de weg terug door het doolhof nog te herinneren. Toen ze de schok twee minuten of vier uur voordat ze door het doolhof gingen kregen, vonden de ratten het wél heel makkelijk hun weg weer terug. Daaruit concludeerden de wetenschappers dat cortisol het kortetermijngeheugen flink kan beïnvloeden.

>> 9x een boost voor je weerstand

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?