'Toxic Shock Syndrome' (TTS) is een zeldzame, maar ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Eén op de 100.000 vrouwen krijgt hier mee te maken. De ziekte wordt ook wel ‘tamponziekte’ genoemd, omdat het gebruik hiervan de kans op TTS vergroot. De helft van degenen die aan deze ziekte lijden zijn menstruerende meisjes en jonge vrouwen van onder de dertig jaar oud.

Wat is de 'tamponziekte'?

Een Toxic Shock wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie die normaal gesproken weinig kwaad kan, de stafylococcus aureus. Deze bacterie wordt pas gevaarlijk wanneer je een tampon (te) lang draagt, dan kan deze ziekteverwekker giftige stoffen - toxinen - gaan produceren. Als deze toxinen in je bloedbaan terechtkomen, heb je een probleem. Het kan leiden tot hoge koorts, een rode huid en andere nare symptomen. Voor de helft van de TSS gevallen begint deze narigheid met een - te lang gedragen - tampon.

Omdat een infectie zich snel kan verspreiden is het verstandig om je huisarts een bezoek te brengen wanneer je merkt dat er iets niet goed zit.

Herken de symptonen

De symptomen van deze zogenaamde tamponziekte lijken erg op die van een (flinke) griep:

  • Hoge koorts (meer dan 39 graden)
  • Ogen, keel en vagina die er fel rood uitzien
  • Rood gekleurde huid over het hele lichaam
  • Pijnlijke of zwakker spieren
  • Lage bloeddruk
  • Braken/diaree
  • Hoofdpijn, duizeligheid, verward en gedesoriënteerd gevoel

Er zijn tal van verhalen in de media geweest over meiden die vanwege een tampon aan TSS lijden of hebben geleden. Een vierentwintigjarige model verloor een been door de ziekte en een dertienjarig Brits meisje is er zelfs aan overleden. Dit zijn natuurlijk de heftigste - en zeldzaamste - verhalen, maar die maken wel duidelijk hoe ernstig deze infectie kan worden als je het niet op tijd laat behandelen. Het is daarom ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen - helemaal wanneer je ongesteld bent.

De 6 tot 8 uur regel

Volgens doktoren moet je uiterlijk na acht uur dragen, je tampon weer verwijderen. Zo blijft het hygiënisch down under. Overschrijd je de acht uur een keer? Geen paniek. Dit hoeft niet te betekenen dat je de tamponziekte meteen te pakken hebt. Zo kwam een Amerikaanse vrouw er pas na twee (!) weken achter dat ze nog een tampon in haar vagina had zitten. En wat bleek? Ze had nergens last van.

Maar dat betekent niet dat je roekeloos om kan gaan met je tampongebruik. Maximaal acht uur dragen it is! En kies voor jouw menstruatie de kleinst mogelijke tampon met bijbehorende absorptie. Waarom? Dan moet je hem vaker verwisselen, wat hygiënischer is. En hoe groter de tampon, des te groter de kans op infecties. Wanneer je langer slaapt dan acht uur is het verstandig om in de nacht maandverband te dragen.

Tampons zijn niet de enige oorzaak

Maar tampons zijn niet de enige boosdoeners als het aankomt op TSS. De helft van de TSS gevallen worden veroorzaakt door het gebruik van (onhygiënische) tampons, maar het kan ook worden veroorzaakt door een open wond. Heb je hier last van? Verzorg de wond goed en verwissel de pleister of het verband regelmatig.

Lees ook:

>> 6 redenen om wél blij te zijn met je menstruatie

>> Dit moet je weten over aankomen tijdens je menstruatie

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?