Ben je hoogsensitief of heb je daar weleens last van? Hoewel mensen het zien als een ‘afwijking’ is dit helemaal niet waar. Je neemt meer waar, ook de subtiele dingen, en het maakt dat je een rijke waarneming hebt waarmee je veel kunt doen. Ook al voelt het (soms) als een last, het heeft veel voordelen! Eva Pama – van ’t Zand, ervaringsdeskundige en psycholoog, deelt een paar waardevolle tips. Zij is werkzaam voor het opleidingsinstituut en kenniscentrum Hooggevoelig heel gewoon, waar ze dagelijks bezig is met hoogsensitieve mensen. Weten of je hoogsensitief bent? Doe de test.

1. Laat het idee los dat je je aan moet passen aan de rest

Je bent niet alleen, want ongeveer twintig procent van de mensen is hoogsensitief. Dat zijn echt veel mensen! Bedenk maar eens hoeveel dat er zijn in jouw omgeving, op je werk, in je familie en vriendenkring. Bedenk ook: het gaat niet over, het hoort bij je en het kan juist veel toevoegen. Je hoeft je dus niet aan te passen aan de rest.

2. Maak van je gevoeligheid je kracht

Als je last hebt van je hoogsensitiviteit, onderneem dan actie om te bewegen van de last naar kracht. Het kan echt, ook al lijkt het misschien onmogelijk. Het begint bij herkennen van de manier waarop jij hoogsensitief bent. Lees hiervoor boeken en artikelen of praat met iemand die er meer over weet. Het gaat erom dat je in kaart brengt hoe jij hoogsensitief bent, en dat je erkent dat het zo is.

3. Neem de tijd om te herstellen

Weet hoe je systeem werkt, dat je brein en lijf sneller stress ervaren. Doe er je voordeel mee. Waarom dan? Als je weet dat je sneller stress ervaart, weet je ook dat je emmer gewoon wat eerder vol zit dan die van iemand die niet hooggevoelig is. Kun je dan nooit meer naar een feestje of festival? Jawel hoor, als je maar wéét dat het meer impact heeft op jou. Je hebt iets meer hersteltijd nodig, dus als je zaterdagavond een feestje hebt, plan je op zondag geen andere drukke activiteit en zorg je dat je een rustmoment hebt. Je hoeft echt niet als een grijze muis aan de rand van de maatschappij te leven en alles aan je voorbij te zien gaan. Als je maar voor een balans zorgt die bij jou past.

4. Me-time en down-time

Zorg voor genoeg me-time en down-time. Ja dat zijn echt verschillende dingen. Me-time is tijd waarin je echt alleen bent. Down-time is tijd waarin je weinig prikkels hebt en ontspant, en dat kan ook goed met een vriend(in) of je gezin. In het bos lopen, een film kijken, noem het maar. Als hooggevoelige heb je wat meer me-time en down-time nodig, dus regel dat voor jezelf.

5. Frequentie is belangrijker dan duur

Een gouden regel voor hooggevoelige mensen is: vaak ontspannen is belangrijker dan minder vaak en lang. Iedere dag, het liefst een paar keer op een dag een ontspanningsmoment inlassen doet wonderen! Al sta je alleen maar even buiten en haal je een paar keer diep adem. Of doe je een ontspanningsoefening, desnoods op de wc op je werk. Het gaat erom dat je regelmatig een (kort) ontspanningsmoment hebt. Ren je de hele week door en ga je op zondagochtend drie uur op een mat zitten mediteren, dan doet dat minder wonderen. Je hebt in de rest van de week je stressniveau dan al zodanig opgebouwd, dat er meer nodig is dan een paar uur mediteren. Bovendien is de kans groot dat het je niet lukt omdát je gespannen bent, en dan nog meer stress ervaart. Dus: frequentie is belangrijker dan duur. Kijk waar je je momentjes kunt nemen, en neem ze. Voor jezelf.

Na deze tips zul je zien dat je meer balans ervaart, je beter in je vel zit en dat dit doorwerkt in je omgeving.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?