Heb jij altijd – maar dan ook echt altijd – last van je oren tijdens het vliegen? We kunnen ons voorstellen dat je enorm opkijkt tegen reizen met het vliegtuig, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het je vakantie verpest. Daarom hebben we, naast wat info over waar die oorpijn precies vandaan komt, wat tips voor je op een rij gezet om jou een prettige vlucht te bezorgen.

Waar komt het door?

Tijdens het opstijgen daalt de luchtdruk in het vliegtuig met ongeveer tien procent. In de drukcabine waar jij je als passagier in bevindt, wordt de luchtdruk daarom gereguleerd. De luchtdruk in de cabine is lager dan de luchtdruk die je gewend bent. In je middenoor (het afgesloten middelste deel van je oor) ontstaat er daardoor een te hoge druk. Hierdoor gaat je trommelvlies naar buiten bollen, waardoor je pijn in je oren kunt krijgen.

Hoe kom je er vanaf?

Tussen je middenoor en je keelholte zit de buis van Eustachius. Dit gangetje kun je vergelijken met een ventiel waardoor de luchtdruk in je oren geleidelijk kan weglopen. Het buisje is meestal grotendeels afgesloten om te voorkomen dat voedselresten en slijm zich gaan ophopen in het buisje. Doordat het buisje grotendeels is afgesloten duurt het wat langer voordat de druk in je oren hetzelfde is als de druk in de omgeving. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die ook kunnen helpen bij het verminderen van de druk op je oren.

1. Iets eten of drinken

Door iets te eten of te drinken nadat het vliegtuig is opgestegen of geland, kun je de druk van je oren af halen. Zowel de kauwbewegingen die je maakt bij het eten als het slikken tijdens het eten en drinken, zorgen ervoor dat het buisje tussen je keelholte en je middenoor wordt opgerekt. Hierdoor kan de druk er sneller doorheen lopen en zul je minder last hebben van je oren.

2. Neusdruppels

Het gebruiken van neusdruppels zou ook kunnen helpen om de druk op je oren te verlichten. Neussprays die xylometazoline bevatten (zoals Otrivin of Nasivin) zorgen ervoor dat je neusslijmvliezen slinken. Hierdoor komt er minder druk op je oren te staan en doen ze minder pijn bij het opstijgen en landen.

3. Gapen

Ook de beweging die je maakt als je gaapt kan ervoor zorgen dat de buis van Eustachius oprekt, waardoor de druk makkelijker kan weglopen. Door een aantal keer een geeuwende beweging te maken zou er dus voor kunnen zorgen dat je minder last van je oren krijgt.

4. Klaren

Je oren klaren zorgt er ook voor dat de druk afneemt. Klaren is het trucje wat duikers altijd gebruiken om de druk van hun oren te halen wanneer ze steeds dieper gaan zwemmen. Bij het klaren open je de buis van Eustachius om er lucht doorheen te laten en zo van de druk op je oren af te komen.

Knijp je neus goed dicht en slik. Als het goed is hoor je nu een soort klikkend geluid: het openen van de buisjes. Ook kun je met je neus dichtgeknepen doen alsof je gaat blazen, maar dan zonder je mond te openen. Het wil ook wel eens helpen als je tegen je hand aan blaast terwijl je je neus dichtgeknepen houdt. Let er hierbij wel op dat je niet te hard blaast: als je te veel kracht zet, kun je je oren juist kapot maken. Deze laatste techniek zorgt er niet voor dat de buisjes in je oren open gaan staan. Als je verkouden bent en de buisjes met slijm geblokkeerd zijn, werkt deze techniek dus niet goed.

>> 6 tips om je koffer zo efficiënt mogelijk in te pakken

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?