Een kom hete curry hier, een extra scheut tabasco daar. Je bent niet zuinig met pittige ingrediënten. Heerlijk op het moment dat je het eet, de dag erna op het toilet zit je alleen iets minder heerlijk. Wat gebeurt er precies met de stoffen van pittig voedsel in je lichaam? Proctoloog Luigi Basso van de Sapienza University in Rome legt het uit.

Pittig voedsel in je lichaam

De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso aan onze collega's van Men's Health Amerika. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen. Raar maar waar: het laatste gedeelte van je verteringsstelsel bestaat uit cellen die heel erg lijken op de cellen uit je keel en mond. Hierdoor is het branderige gevoel dat je krijgt als je pittig eten eet, in je mond hetzelfde als in je anus. Volg de onderstaande tips op en je kunt geruster op de wc gaan zitten na een pittig maaltje.

Tips voor je toiletbezoek na pittig eten

1. Houd het schoon

Als je, nadat je pittig gegeten hebt, vaak last hebt van een branderig gevoel bij je anus, is het verstandig om je achterste extra schoon en droog te houden. Was met warm water en milde zeep. Blijf je langdurig last hebben van jeuk en een branderig gevoel? Maak dan een afspraak bij de dokter, wie weet is er iets anders aan de hand.

2. Vermijd vette en pittige combinaties

Volgens Brooks Cash van de University of South Alabama kun je eten, dat zowel vet als pittig is, beter mijden. Te veel vet eten zorgt ervoor dat je lichaam zout gebruikt om het eten te verteren, waardoor de anus sowieso al kan irriteren. Doe daarbij nog wat hete pepers en het is helemaal feest op de wc… !

Ben je toch van plan om voor die extra hete kippenvleugels te gaan vanavond? Eet dan voor het avondeten een product met vezels, dit neemt een deel van de vetzuren op.

3. Eet vaker pepers

Dit klinkt misschien tegenstrijdig als je niet zo goed tegen pittig eten kunt, maar hoe vaker je pittig eten eet, hoe beter je lichaam hieraan gewend raakt. Natuurlijk is dit niet aan te raden als je de branderige pijn na pittig eten echt heel vervelend vindt.

Onderzoekers van de Larner College of Medicine van de University of Vermont kwamen er overigens ook nog achter dat het dagelijks eten van rode chili pepers de kans op sterfte door hartziekten of beroertes met dertien procent verlaagt. Dan is het vaker eten van hete pepers misschien wel het proberen waard!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?

to the core
Voeding: To the Core

DIT WIL IK