Als de druk om goed te presteren op je werk, een sociaal leven te onderhouden en de 874 andere taken op je to-do list je soms te veel worden, dan ben je niet de enige. Volgens het CBS, TNO en Arboned is werkgerelateerde stress beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Vooral onder jonge mensen (tussen de 25 en 35 jaar) hebben werknemers relatief vaak burn-out klachten, wel 17 procent. Dat komt neer op 240.000 werknemers per jaar.

Naast bijvoorbeeld een onrustig en opgejaagd gevoel kunnen ook somberheid, angstgevoelens en paniekaanvallen signalen zijn van te veel stress. Bovendien gaven meer vrouwen dan mannen aan zich na een werkdag uitgeput te voelen. Volgens dr. Paul J. Rosch, directeur van het American Institute of Stress lopen vrouwen 2 keer zoveel kans een depressie te ontwikkelen. Reden genoeg om te ont-stressen, zodat je stressklachten op een (hele grote) afstand houdt. Deze concrete tips bieden je dagelijks handvatten die je een eindje op weg helpen.

1. Socializen

Als het aan onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv ligt, is ook het kletsen bij de koffieautomaat ergens goed voor. Zij kwamen er namelijk achter dat werknemers die nauwelijks tot geen contact hebben met collega’s niet alleen meer stress ervaren, maar ook eerder overlijden. Dus: iemand koffie? Volgens dr. Sharon Tokes, die meewerkte aan het onderzoek, helpt sociaal contact om de stresshormonen in je lichaam te verminderen, wat er weer voor zorgt dat je minder kans loopt om een ziekte te ontwikkelen.

2. Beperk je e-mail checks

Volgens onderzoek aan de Universiteit van Californië kunnen werknemers die niet constant hun e-mail checken zich langer concentreren op een taak, multitasken ze minder en ervaren ze minder stress. Onderzoek aan de Universiteit van Glasgow liet zien dat werknemers die constant hun e-mail checken ook een hogere bloeddruk hebben dan werknemers die het niet meerdere malen per dag controleren. Kies dus vaste momenten uit waarop je je e-mail checkt en direct beantwoordt.

3. Luister naar je cravings

Door stress kun je ‘comfort food cravings’ krijgen, blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences. Toch kun je beter toegeven aan je behoeften, want ze negeren veroorzaakt juist nog meer stress. Het is een manier van je lichaam om je te vertellen waar het behoefte aan heeft. Dit is overigens geen excuus om te gaan bingen. Een gezonde hap doet ook z’n werk.

4. Maak een vuurtje

Onderzoekers aan de Universiteit van Alabama kwamen erachter dat deelnemers die naar een brandend vuurtje keken, na een kwartier een lagere bloeddruk hadden. Geen haard in huis? Een virtueel vuurtje geeft je dezelfde voordelen. Zo zijn er verschillende apps (zoals Fireplace) die het mogelijk maken om via je smartphone het ‘haardvuur-gevoel’ te creëren. Je kunt natuurlijk ook sfeer in de hut blazen door een kaarsje aan te steken.

>> 4 tips om te voorkomen dat je overspannen raakt

5. Beweeg

Volgens onderzoek dat werd gepubliceerd in BMC Public Health is er een relatie tussen angst en een levensstijl waarbij je de dag voornamelijk zittend doorbrengt. Dat zit ‘m er vooral in dat veel zitten ervoor zorgt dat je stofwisseling inkakt en slaapproblemen kan veroorzaken. Vooral slaapproblemen bezorgen je lichaam stress.

6. Neem een huisdier

Waar deze harige vrienden al niet goed voor zijn: volgens onderzoek dat werd geïnitieerd door de Human Animal Bond verbetert de mentale situatie van 87 procent van de mensen wanneer ze een huisdier aanschaffen. Knuffelen maar!

>> Bewezen: hardlopen kan burn-out klachten helpen verminderen

Bronnen: o.a. Rijksoverheid

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?