Moe zijn we allemaal wel eens, maar wat als je zo weinig energie hebt dat je de dag bijna niet doorkomt? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Jouw lege batterij kan een lichamelijke oorzaak hebben, waardoor je immuunsysteem overuren draait om tegen deze ziekte te vechten. En dat kost energie, véél energie. Met dit in gedachte lees je hieronder vijf mogelijke redenen van jouw vermoeidheid.

1. Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening waarbij het bloed niet genoeg gezonde, zuurstofdragende rode bloedcellen heeft. Er bestaan veel verschillende soorten bloedarmoede, die allemaal gelinkt zijn aan vermoeidheid. Zo komt een ijzer- of B12-tekort veel voor onder (jonge) vrouwen. De symptomen naast vermoeidheid zijn broze nagels, een snelkloppend hart, duizeligheid, hoofdpijn en een bleek gezicht. Bloedarmoede komt aan het licht na een bloedtest bij de huisarts, waarbij het Hb-gehalte in je bloed wordt gecheckt. De verschillende oorzaken vragen om eigen behandelproces.

2. Een trage schildklier

Dit blijkt één van de meest voorkomende oorzaken van aanhoudende, extreme vermoeidheid te zijn. De schildklier zit onderaan je nek en reguleert van alles: van je energiepeil, tot je stofwisseling en immuunsysteem. Problemen met de schildklier komen ook vaak voor. Hoewel een gebrek aan energie misschien het meest voor de hand liggende symptoom van een onderactieve (of trage) schildklier is, zijn gewichtstoename, constipatie, een droge huid en het altijd koud hebben ook symptomen om voor uit te kijken.

>> Lees ook: 8 tips om er minder moe uit te zien

3. Hooggevoeligheid

Mensen die kampen met hooggevoeligheid, kunnen sneller vermoeid raken omdat ze een zeer gevoelig zenuwstelsel hebben. Hierdoor komen prikkels van buitenaf tien keer harder binnen. Maar niet alleen de zintuigen van hoogsensitieve mensen (HSP'ers) staan op scherp, ze ervaren ook andermans emoties snel en en vooral sterk. En dat kan een groot (negatief) effect hebben op het energieniveau.

4. Slaapneu

Slaapapneu is niet zomaar hetzelfde als heel hard snurken, maar het heeft wel met elkaar te maken. Met dank aan verhinderde of geblokkeerde luchtwegen, uit deze stoornis zich in een oppervlakkige ademhaling en lange adempauzes tijdens het slapen. Die pauzes kunnen langer dan een minuut duren, en lossen zichzelf op met een harde snurk of een kuch.

Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kunnen al die ademonderbrekingen je slaap onderbreken, waardoor je je gedurende de dag vermoeid voelt. Slaapapneu komt vaker voor bij mensen met overgewicht, omdat het gewicht de blokkade in hun luchtwegen veroorzaakt. Om slaapapneu aan te pakken zijn verschillende behandelingen mogelijk; van afvallen tot een speciale 'snurkbeugel' die je mond tijdens de nachtelijke uurtjes in een betere positie houdt.

5. Chronisch vermoeidheidssyndroom

Deze ziekte heet ook we ME (myalgische encefalomyelitis) en is extreme vermoeidheid. Denk aan het soort vermoeidheid dat dagdagelijkse dingen – naar werk gaan, boodschappen doen – onmogelijk maakt. Ongeveer 25 procent van de mensen met ME zijn huis- of bedgebonden. Pijn en niet helder kunnen denken (brain fog) zijn veelvoorkomende symptomen. Experts denken dat de aandoening te maken kan hebben met ontstekingen die te snel opkomen bij lichte activiteit.

Mocht je het idee hebben dat jouw vermoeidheid veroorzaakt wordt door een ziekte die je immuunsysteem aanvalt, maak dan een afspraak bij de huisarts. Veel lichamelijke aandoeningen zijn aan te tonen met een (bloed)test. Hij of zij kan jou het beste leiden naar de juiste diagnose.

>> Goeie vraag: mag ik sporten als ik heel moe ben?

Via: menshealth.nl

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?