Als je om je heen kijkt zie je steeds meer mensen die kiezen voor een leven zonder vlees. De supermarktschappen liggen vol met vleesvervangers en de vegetarische restaurant lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Dit is niet zo gek, aangezien het aantal vegetariërs (en vegans) in Nederland de afgelopen jaren flink is gestegen.

Veel mensen laten die hamburger voor eens en voor altijd liggen vanwege ethische overtuigingen. Andere mensen worden overtuigd door de gezondheidsvoordelen die een vegetarische levensstijl met zich mee zou brengen. Maar: stoppen met vlees eten, wat gebeurt er dan precies met je lichaam? We gingen op onderzoek uit.

Stoppen met vlees eten? Dit gebeurt er met je lichaam:

1. Minder kans op diabetes type 2

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen diabetes type 2. Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben verschillende onderzoeken op een rijtje gezet, en wat blijkt: mensen die bewerkt of rood vlees eten hebben een verhoogde kans op diabetes type 2. Een goede reden om te stoppen met vlees eten.

Het risico op diabetes type 2 neemt met 32 procent toe als je per dag 50 gram (of meer) vlees eet. Om even een beeld te schetsen: wanneer je een broodje met twee plakjes ham belegt, zit je al op 40 gram vlees. Je hoeft dus niet per se een koe per dag naar binnen te werken om je risico te verhogen.

Hoewel we allemaal weten dat voorkomen beter is dan genezen, kun je met deze info ook je voordeel doen als je diabetes type 2 hebt. Het is namelijk bewezen dat een vegetarische (of vegan) levensstijl de stofwisseling bij diabetes patiënten verbetert.

2. Je darmbacteriën veranderen

Een juist evenwicht tussen goede en slechte darmbacteriën (darmflora) zorgt voor een gezonde spijsvertering, een goede stoelgang en een goed werkend immuunsysteem. Onderzoek van Washington Center for Clinical Research heeft laten zien dat mensen die geen vlees eten veel meer beschermende bacteriën hebben dan mensen die wel vlees eten.

Een leven zonder vlees zorgt dus dat je lichaam makkelijker voedingsstoffen kan opnemen, dat toiletbezoeken een stuk prettiger zullen zijn en dat je minder dagen ziek en snotterend op de bank zult zitten. Dat beaamt ook Stefanie Klaver, orthomoleculair voedingsdeskundige en eigenaresse van health hotspot Klaever Health. 'Als je stopt met vlees eten zul je je dus minder opgeblazen voelen en een betere stoelgang krijgen. Zeker als je je biefstukje verruild voor extra groenten, volkoren graanproducten en peulvruchten.'

Maar voordat je de vruchten plukt, kan het zo zijn dat je darmbacteriën nog even moeten wennen aan de verandering in je dieet. 'Om die reden kun je tijdelijk meer gasvorming ervaren. Dit zou na een aantal weken volledig moeten verdwijnen,' aldus Stefanie.

3. Tekort aan proteïne en vitamine B12

Een vraag die alle vegetariërs ooit hebben moeten beantwoorden: Krijg je wel genoeg proteïne en vitamine B12 binnen? Geen gekke vraag, aangezien de meeste mensen hun proteïne uit dierlijke producten halen en vitamine B12 alleen uit dierlijke producten gehaald kan worden. Als je een tekort hebt, kun je 'op de lange termijn duizeligheidsklachten, concentratieproblemen en- of vermoeidheidsklachten ervaren,' zegt Stefanie.

Maar geen zorgen, een tekort aan proteïne kan makkelijk worden opgelost door meer noten, bonen, peulvruchten en andere proteïnerijke producten te eten. Een vitamine B12-tekort kun je voorkomen door het eten van eieren en andere zuivelproducten. 'Ondanks dat je deze voedingsstoffen prima uit je voeding halen, kan het toch zijn dat er een tekort ontstaat,' voegt Stefanie toe. 'Laat je waardes eventueel eens per jaar checken, neem je voedingspatroon nog eens onder de loep en vul aan met suppletie waar nodig.'

4. Minder slechte cholesterol

Dierlijke producten bevatten veel verzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor meer LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Naast vlees zitten er ook veel verzadigde vetten in koek, gebak en andere vette snacks. Door geen vlees meer te eten, en niet elke dag de koektrommel te plunderen, kun je het gehalte aan slecht cholesterol laag houden.

5. Vermoeidheid

Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.

Is het beter om geen vlees te eten?

'Het antwoord op die vraag is niet zwartwit en volledig afhankelijk van hoe je je voedingspatroon uiteindelijk invult,' vertelt Stefanie. 'Op het moment dat je rood en bewerkt vlees achterwege laat, zien we dat er veel voordelen optreden met betrekking tot de gezondheid. Het zou onder andere bijdragen aan een gezondere bloeddruk en de kans op darmkanker verkleinen. Een gezondere darm heeft veel gezondheidsvoordelen, zoals een beter immuunsysteem, een gezondere hormoonhuishouding, een betere huid en nog zoveel meer.'

Ga je stoppen met vlees eten? Dan heeft Stefanie nog een laatste tip: 'Als je stopt met vlees, zorg dan dat je voldoende kwalitatieve eiwitbronnen binnenkrijgt. Kies bijvoorbeeld voor ei, (bumi) tempeh, peulvruchten, noten en volkoren graanproducten.'

Verdere bronnen: NCBI, Harvard Medical School, Diabetesfonds, Voedingscentrum, WHO, Maag Lever Darm Stichting