Zo weet je of je een voedselintolerantie hebt

Health


Niet te verwarren met een voedselallergie.

Ga je met een grote groep mensen eten? Dan zul je zien dat er altijd iemand is die bepaalde schotels met lekkernijen overslaat. Het kan zijn dat diegene een voedselallergie heeft, maar de kans is klein. Een kwart van de mensen In Nederland denkt namelijk een allergie te hebben, terwijl in werkelijkheid maar drie procent van de bevolking een voedselallergie heeft. Dus als je denkt ‘ik ben daar allergisch voor’, dan ben je waarschijnlijk overgevoelig. Maar hoe weet je dat zeker?

   
>> Glutenallergie, hoe zit dat nou?

  
Het verschil tussen en voedselallergie en een voedselintolerantie

Ten eerste moet je zeker weten of je niet toch een voedselallergie hebt. Bij een allergie kan je lichaam een stuk heftiger reageren dan bij een intolerantie, en dan wil je niet per ongeluk toch het verkeerde eten. Bij een voedselallergie vecht je lichaam tegen de ingrediënten in het eten, omdat je lichaam ze als schadelijk ziet. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie in je lichaam, die heel mild of heel heftig kan zijn, en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend is.

Een voedselintolerantie is vervelend, maar het zal nooit levensbedreigend zijn. Je immuunsysteem speelt bij een voedselintolerantie geen rol, in tegenstelling tot bij een allergie. Een intolerantie kan komen door een tekort aan een bepaald enzym in je lichaam (wat de gluten-intolerantie veroorzaakt), een tekort aan transporteiwit (wat een fructose-intolerantie veroorzaakt), of door de aanwezigheid van histamine in het eten. Veel mensen kunnen met een voedselintolerantie nog wel alles eten, maar met mate.

  
>> Zuivelallergie? Er zit lactose in condooms

   
Symptomen

De klachten die je krijgt van een voedselintolerantie zijn per persoon verschillend. Ook kunnen de symptomen bij de ene bijna niet opvallen, en bij de andere voor veel last zorgen. Een aantal veelvoorkomende symptomen van een voedselintolerantie zijn:
- last van je luchtwegen. Hierdoor kun je veel uiteenlopende klachten krijgen zoals benauwdheid, tranende ogen, piepende adem of een jeukende neus.
- Last van je huid. Je kunt uitslag krijgen over je lichaam, jeuk krijgen of zelfs een gezwollen tong.
- Last van je maag en darmen. Dit verschilt van misselijkheid tot diarree en van braken tot krampen.
- Reactie in je hersenen. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn, angst of een metaalsmaak in de mond.
- Last van je hart. Dit komt meestal alleen voor bij mensen die een heftige intolerantie hebben. Je kunt dan een bleke huid en een zwakke pols krijgen, duizelig worden of zelfs in shock raken.

   
Zeker weten

Er zijn online talloze testen te vinden die jou zouden vertellen of je een voedselintolerantie hebt. Deze kun je beter vermijden. Een vraaggesprek met een arts of een allergietest in het ziekenhuis is altijd de beste manier om een diagnose te stellen, en op eigen houtje experimenteren wordt dan ook sterk afgeraden.

  
>> Lekkere recepten voor allergische healthies

  
Overige bronnen: Voedselintolerantie, Allergiediëtisten  

  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

 

 

Want het effect van je houding tijdens het slapen is groter dan je waarschijnlijk denkt!
Doorslikken of niet? That's the question...
Maar liefst 70% van de jongeren vergeet om oordopjes mee te nemen naar feestjes. 
Kun je beter een uiltje knappen of wakker blijven?
De info die je wel mag slikken. 
Een kater is maar vervelend. Met de nare gevolgen van (te veel) alcohol reken je het liefst zo snel mogelijk af, natuurlijk. Daarom: de beste anti-kater tips op een rij.