Veel onderzoeken en studies naar de werking van het hart zijn gedaan op basis van een mannenhart, terwijl het vrouwenhart wel degelijk anders is. VU medisch centrum stelt dat behandelingen bij vrouwen daardoor vaak zijn gebaseerd op kennis over gezondheid en ziekten bij mannen. Ook geven ze aan dat steeds meer artsen pleiten voor gendersensitieve zorg, want reken maar dat dat van groot belang is. Van levensbelang zelfs.

We spraken met Jeanine Roeters van Lennep, hart- en vaatziekten internist van het Erasmus UMC, over het vrouwenhart. Dit moet je weten.

Verschil tussen mannen- en vrouwenharten

Misschien kun je je nog wel herinneren dat er in je biologieboek vaak het lichaam van een man te zien was, waardoor we er misschien wel een beetje vanuit gingen dat het vrouwenlichaam precies hetzelfde werkt. Geen gekke gedachte, want er werd niet gezegd dat het níet zo was.

Toch werkt een vrouwenhart anders dan dat van een man. Zo weten we inmiddels dat een hartinfarct bij vrouwen hele andere symptomen laat zien dan een hartinfarct bij mannen. En er is nog meer wat iedere vrouw eigenlijk over haar hart moet weten.

'Het is een inkoppertje, maar wel heel belangrijk: voorkomen is beter dan genezen', zegt Roeters van Lennep over dit onderwerp. 'Het is echt belangrijk om je bloedvaten gezond te houden. Op het moment dat ze helemaal ziek zijn, krijg je ze nooit meer helemaal beter. Dan wordt het een beetje oplappen. Gezond bewegen, gezond eten, stressreductie. Dat is allemaal superbelangrijk om je hart gezond te houden.'

Vrouw-specifieke factoren voor hart- en vaatziekten:

  • Zwangerschapscomplicaties, zoals suikerziekte of een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. 'Vrouwen die dit soort zwangerschapscomplicaties hebben gehad moeten extra alert zijn," aldus de internist.
  • Vroegtijdige hart- en vaatziekten in je familie. 'Zeker als het eerstegraads bloedverwanten betreft, dan heb je per definitie een hoger risico. Bijvoorbeeld als je vader of moeder op vijftigjarige leeftijd aan hartproblemen overleden is. Jouw risico is dan ook vergroot en daar moet je heel alert op zijn.'
  • Vroegtijdige overgang. Roeters van Lennep: 'Vrouwen die bijvoorbeeld heel vroeg, onder hun veertigste, in de overgang zijn, moeten extra opletten. Bij die vrouwen: meten is weten. Zorg ervoor dat je je cholesterol, je bloeddruk en je suiker in kaart hebt gebracht, want dat zie je niet aan de buitenkant.'

Roeters van Lennep wil deze punten heel graag aan vrouwen meegeven en zegt hierover: 'Heel veel mensen zijn zich er niet bewust van. Met name het punt omtrent de zwangerschapscomplicaties weten heel veel vrouwen niet.'

Die onwetendheid over het vrouwenhart speelt een grotere rol dan je zou wensen. Een hoofdrol zou je het kunnen noemen. Rest ons nog te zeggen: spread the word! Echt iedere vrouw moet dit weten over haar hart.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?