Waarschijnlijk ken je de cravings en het bijkomstige slappe gevoel dat jij krijgt wanneer je ongesteld bent. Dat is ook niet zo gek, want er gebeurt van alles in je lichaam. Extra belangrijk dus dat we ons lichaam wel een handje helpen door de allerbeste voedingsstoffen tijdens je menstruatie te kiezen. We spraken daarvoor met dr. J.A.M. (Moniek) de Boer, Gynaecoloog Women’s Healthcare Center.

Belangrijke voedingsstoffen tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie verlies je natuurlijk bloed. Is het daarom belangrijk om meer ijzer of andere voedingsstoffen binnen te krijgen?

'Er is helaas nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan over wat te eten tijdens de menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies bij een menstruatie varieert van 50-200 ml. Voor veel menstruerende personen is het niet per se nodig om de ijzervoorraad aan te vullen, maar voor iedereen die wat heviger menstrueert, kan het wel helpen om meer ijzerrijke voedingsmiddelen te kiezen.'

Dit kun je doen (en laten) om je tijdens de menstruatie beter te voelen:

  • Drink geen koolzuurhoudende dranken (dat zorgt juist voor erger opgeblazen gevoel), maar drink gewoon (kraan)water.
  • Vermijd koffie en zwarte thee. Kruidenthee (kamille) helpt eerder tegen opgeblazenheid en drijft vocht af.
  • Probeer geen bewerkt voedsel (kant-en-klaarmaaltijden) te eten, hier zit vaak meer zout in dan vers eten. Zout maakt dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je wat minder lekker in je vel zit.
  • Ga zo veel mogelijk voor verwarmende maaltijden, zoals soep of stoofschotels. De warmte kan helpen om krampen te verminderen.
  • Peulvruchten zoals bonen kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen, maar zijn ook een bron van ijzer, eiwitten en vezels. Probeer ze langzaam aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen, niet alleen tijdens de menstruatie.
  • Probeer je suikerinname stabiel te houden – je bent deze dagen gevoelig voor wisselingen in bloedsuikerspiegel. Eet veel fruit en volkorengranen. Vermijd witte pasta’s, witbrood, rijst en koekjes.
  • Groene bladgroenten zijn een bron van ijzer en zijn erg goed voor je microbioom. Altijd goed om te eten!
  • Vlees is ook een bron van ijzer. Tijdens de menstruatie kan vlees echter ook een opgeblazen gevoel geven, omdat het niet zo snel verteert. Kijk wat voor jou werkt.
  • Calcium, bijvoorbeeld in yoghurt, zou krampen kunnen verminderen, maar remt ook de opname van ijzer. Eet zuivelproducten daarom liever niet samen met ijzerrijke voedingsmiddelen.
  • Last but not least: chocolade – we eten het niet voor niets. Gewoon omdat het lekker is, maar ook omdat het magnesium en antioxidanten bevat. Dit werkt ook op een betere spierspanning, waardoor de krampen verlichten. Eet het in kleine hoeveelheden en dan het liefst de pure variant.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?