Het helpt je met kauwen, het vertelt je of je eten wel of niet lekker was en het is een handige krabber als je jeuk hebt in je mond. Jup, je tong is hartstikke handig. Maar wist je dat het je ook heel veel kan vertellen over je gezondheid? Ga vast voor de spiegel staan, steek je tong uit en kijk maar eens goed naar wat dat roze kussentje je wilt vertellen.

Witte tong

Zie je een soort witte laag over je tong? Da wordt ook wel wit beslag genoemd (fun fact) en het kan meerdere dingen betekenen. Wat het je vooral probeert te vertellen is dat je lichaam een verminderde weerstand heeft. Jup, dat kan dus veel verschillende dingen betekenen en vaak is het hartstikke onschuldig. Zodra je weerstand weer beter wordt verdwijnt die witte laag dan ook. Bij rokers en mensen die niet iedere dag hun tanden poetsen kan die witte laag blijvend zijn. Ook verschillende soorten medicatie, zoals antibiotica, kunnen dit veroorzaken.

Paarse tong

Van nature is je tong roze, niet paars. Zodra die dat wel is kan het óf door een paarskleurig snoepje komen óf door een minder goede gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld een paarse tong krijgen bij een vitamine B2-tekort, kan het voorafgaan aan een blauwe tong en kan het wijzen op een longaandoening. Zodra het niet binnen een dag verdwijnt is de kans groot dat het niet van een snoepje komt, en kun je dus beter even langs de dokter gaan.

Pijnlijke, rode, gezwollen tong

Dit zul je ook vast wel merken zonder eerst goed in de spiegel te kijken. Je tong is dan namelijk ontstoken. Als dat het geval is zal het ook behoorlijk branden en kun je het best naar de dokter gaan. Wat het ook kan zijn, is roodvonk. Dit is een besmettelijke ziekte waarbij je tong op een aardbei gaat lijken met felrode puntjes. Bij roodvonk horen nog een hoop andere symptomen die meestal binnen twee weken verdwijnen.

Gladde tong

Normaal gesproken zul je merken dat je tong een redelijk ruw landschap is. Zodra alle hobbels en gaten verdwijnen kan het betekenen dat je bloedarmoede of een glutenintolerantie hebt. In sommige gevallen kan het ook wijzen op een ontsteking (glossitis) of het syndroom van sjögren.

Haartong

Het klinkt een beetje frappant, maar bij een haartong heb je abnormaal lange tongpapillen die een beetje donker zijn gekleurd. Dit komt vaak voor bij rokers en mensen die niet goed hun tandenpoetsen. Vergeet dus zeker bij een poetsbeurt je tong niet mee te nemen. Rook je niet en poets je altijd perfect je tanden en tong? Dan kun je een haartong krijgen door verschillende antibiotica of een verminderde speekselproductie.

Gele tong

Een gele tong gaat vaak samen met een slechte adem en vieze smaak in de mond. Vaak gaat het met een paar goede poetsbeurten weer voorbij, en anders kun je het best naar de huisarts gaan. Is het meer dan alleen een gele waas? Dan zou het ook een candida-infectie kunnen zijn. Dit is een schimmel in de mond die bijna iedereen heeft. Pas als de bacteriën uit balans raken (door bijvoorbeeld medicatie, stress, diabetes of een infectie) worden er gist draden in je mond gevormd en zie je een dikke gele laag op je tong liggen.

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Thuisarts


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?