We ontspannen allemaal op onze eigen manier. Misschien plof je neer op de bank met een boek, zet je een Netflix-serie op of scroll je lekker even door je Instagram-feed. Maar volgens Rolf en Melanie van het Yoga platform Happy with Yoga, komt ons systeem hierdoor eigenlijk nooit helemaal tot rust. Je hersenen worden namelijk nog steeds geprikkeld en er blijft nieuwe informatie binnenstromen. Resultaat: je brein komt nooit tot rust, zelfs niet tijdens het slapen en dus word je vaak moe wakker. Hoe je dan wel kunt ontspannen? Nou, bijvoorbeeld met yoga Nidra.

Wat is yoga Nidra?

Yoga Nidra is een oude yogavorm die erg lijkt op slapen, maar waarbij je verschillende houdingen aanneemt en eigenlijk allesbehalve slaapt. Je bent tijdens zo’n sessie zelfs alerter dan wanneer je wakker bent. Daarom wordt yoga Nidra ook wel beschreven als ‘slapeloze slaap’. Klinkt een beetje tegenstrijdig, maar Rolf legt het uit: “Tijdens yoga Nidra balanceer je als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Het lijkt alsof je slaapt, maar je bewustzijn is hard aan het werk op een dieper niveau. Je werkt naar deze staat toe door middel van visualisaties, ademhaling, bodyscan is soms nemen we ook de chakra’s mee.” Het is dus een hele goede manier om fysieke, mentaal en emotioneel helemaal te ontspannen. “1 uur yoga Nidra kan zelfs aanvoelen als 4 uur slaap,” voegt Rolf nog toe.

Voor wie is yoga Nidra geschikt?

Of je nu al jarenlang aan yoga doet en jezelf in de meest bizarre houdingen kunt krijgen, of nog nooit op een yogamat gestaan hebt, yoga Nidra is voor iedereen. Je kunt het niet goed of fout doen: "Door yoga Nidra te doen, kan letterlijk iedereen tot bewuste, diepe ontspanning komen. Zelf beoefen ik al jarenlang yoga, en yoga Nidra blijft een van mijn favoriete technieken om te doen,” vertelt Rolf. “Daarnaast is het met name goed voor mensen die last hebben van stress, spanningen, onrust of klachten en aandoeningen die hieraan gerelateerd zijn.”

Zijn er wetenschappelijke bewijzen dat yoga Nidra écht werkt om te ontspannen?

“Tijdens een yoga Nidra-sessie laten je hersenen dezelfde activiteit zien als tijden een diepe (non-REM) slaap, maar toch ben je je volledig bewust van je omgeving. Dat is voornamelijk gerelateerd aan de wetenschap die te maken heeft met het sturen van het autonome zenuwstelsel, de nervus vagus en hersengolven,” vertelt Rolf. In wetenschappelijk onderzoek is gekeken naar deze hersenactiviteit en werd vastgelegd door middel van EEG (elektro-encefalogram) op welke verschillende typen hersengolven yoga Nidra invloed kan hebben. Meer weten over de verschillende hersengolven en welke staat van bewustzijn daarbij hoort, lees je in deze blog van Happy with Yoga.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?